None
10 0 1 5

UŽASNI ŠEFOVI KOJI UNIŠTAVAJU LJUDE I FIRME: 9 stvari koje šefovi rade, a zbog kojih i najbolji radnici daju otkaze!

Podeli
Društvo
Milena J.
Društvo
Dec 17, 2015

Neverovatno je koliko često možete čuti šefove kako se žale da njihovi najbolji radnici odlaze. Oni krive lenjost radnika za davanje otkaza, a niko ne razmišlja da radnici možda ne odlaze zbog posla, već baš zbog njih - šefova!

1. Radnike preopterećuju poslom

Radnike preopterećuju poslom
Foto: businessinsider.com
Ništa ne sagori dobrog radnika kao previše posla. Zatrpavanje poslom na dobre radnike utiče tako što oni misle da su zbog nečega kažnjeni, a svi znamo da su radnici koji su pretrpani poslovima, na kraju kontraproduktivni.

Ako već želite da svom radniku nadenete mnoštvo novih obaveza, onda ga unapredite. Marljivi radnici daće sve od sebe kako bi tu novu poziciju opravdali. Povećanje plate, kao i unapređenje, odlični su vidovi stimulacije radnika! Ukoliko samo dodate poslove svojim radnicima, bez ikakvih pohvala i promena, oni će otići tamo gde će ih više poštovati!

2. Ne prepoznaju i ne nagrađuju naporan rad

Ne prepoznaju i ne nagrađuju naporan rad
Foto: businessinsider.com
Lako je omalovažiti nečiji rad. Ono što je teško jeste pohvaliti tuđi rad, a šefovi treba upravo to i da rade. Moraju bolje da komuniciraju sa svojim zaposlenima kako bi saznali šta ih čini zadovoljnim na poziciji na kojoj rade, a potom, kada prepoznaju trud i kvalitet, da isti i nagrade.

3. Nije ih briga za zaposlene

Nije ih briga za zaposlene
Foto: businessinsider.com
Više od polovine radnika koji napuštaju svoja radna mesta, to rade upravo zbog lošeg odnosa sa nadređenima. Pametne kompanije znaju kako da izbalansiraju odnose šefova i zaposlenih i da razdvajaju privatan od poslovnog odnosa, ali tako da taj odnos i dalje bude human.

Šefovi koji slave uspehe svojih zaposlenih i koji su empatični prema onima koji prolaze kroz teška vremena, su šefovi koji imaju najbolje i najvrednije zaposlene.

4. Ne ispunjavaju data obećanja

Ne ispunjavaju data obećanja
Foto: linkedin.com
Obećavajući ljudima nešto postavlja vas na mesto od kojeg vode dva puta. Ili ćete ih učiniti srećnim tako što ćete ispuniti obećano, ili ćete učiniti da zbog neispunjenog obećanja odu. Kada ispunite obećano porastete u očima svojih zaposlenih kao čovek od reči i onaj kome se može verovati. Ali, kada obećanje ne ispunite, padate u njihovim očima i postajete ljigavi i nemarni.

Uostalom, ako šefovi ne stoje iza svojih reči, zašto bi bilo ko drugi?

5. Zapošljavaju i unapređuju pogrešne ljude

Zapošljavaju i unapređuju pogrešne ljude
Foto: livescience.com
Kada šefovi zaposle ljude koji nisu kompetentni za određeni posao, to demotiviše one radnike koji moraju da rade sa njima. Unapređenje pogrešnog radnika je još gora stvar! Takve stvari radnici smatraju kao veliku uvredu i dovoljan razlog da odu iz firme.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email