None
7 0 1 0

7 rečenica koje NI U LUDILO ne smete izgovoriti pred svojim detetom

Podeli
Društvo
Jasna S.
Društvo
Jul 25, 2017

Biti roditelj zahteva biti odgovoran po pitanju mnogih stvari, pa čak i kada je izbor reči u pitanju. Slučajno izgovorene fraze mogu pomeniti pogled deteta na svet ili čak uticati na razvoj lošeg karaktera i moralnih osobina kod vaših mališana. Evo koje su to najčešće fraze koje negativno utiču na mentalni razvoj dece i kako možete da ih promenite na bolje.

7. "Moraš da slušaš odrasle."

7. "Moraš da slušaš odrasle."
Foto: brightside.me
Kada čuje ovo, dete će pomisliti: "Svi odrasli su pametni i dobri. Moram da radim ono što mi kažu." Ova fraza je opasna jer će dete početi da veruje svim odraslim osobama, uključujući i strance i neće očekivati da mu mogu nauditi.

Ispravna fraza: "Moraš da slušaš roditelje." Ovo pomaže da dete razvoje da dete razvije kritičko razmišljanje i zdravo nepoverenje prema strancima.

6. "Prestani da plačeš."

6. "Prestani da plačeš."
Foto: brightside.me
Kada čuje ovo, dete će pomisliti: "Loše je pokazivati emocije. Grdiće me zbog suza." Može da postane tiho i povučeno. Potisnute emocije će se pre ili kasnije manifestovati kroz agresiju ili suze.

Ispravna fraza: "Kaži mi šta te muči. Zašto plačeš?" Ako je dete palo ili se udarilo, pokušajte sa: "Plačeš li zato što te boli ili zato što si se uplašio?" Ovo će podstaknuti razgovor koji će pomoći da dete spozna svoje emocije.

5. "Ne budi pohlepan!"

5. "Ne budi pohlepan!"
Foto: brightside.me
Kada čuje ovo, dete će pomisliti: "Moram sve da delim. Ništa nije samo moje." Vremenom, ovakve misli mogu dovesti do razvoja žrtvenog ponašanja. Ono neće štititi svoje vredne stvari ili imovinu, misleći da ih nije vredno.

Ispravna fraza: "Hoćeš li da pustiš ovog dečaka da se na kratko poigra sa tvojom igračkom? Možda biste mogli da razmenite igračke na neko vreme?" Dajte svom detetu priliku da samo upravlja svojim stvarima. Ako je protiv deljenja, nemojte insistirati.

4. "Ko te je to naučio?" ( kada je u pitanju nestašluk)

4. "Ko te je to naučio?" ( kada je u pitanju nestašluk)
Foto: brightside.me
Kada čuje ovo, dete će pomisliti: "Moji roditelji ne znaju da sam sam to uradio." Tako će dete misliti da će prolaziti nekažnjeno, svaljujući krivicu na druge.

Ispravna fraza: "Zašto si to uradio?" Ovako ćete saznati da li je dete samo došlo na tu ideju ili ga je neko podstakao. dajte mu priliku da objasni svoje akcije.

3. "Pogledaj ovu divnu devojčicu."

3. "Pogledaj ovu divnu devojčicu."
Foto: brightside.me
Kada čuje ovo, dete će pomisliti: "Gori sam od drugih. Nema smisla da išta pokušavam. Neće uspeti." Poređenje deteta sa drugima negativno utiče na njegovo samopouzdanje, čineći da misli da nikada nipta neće postići.

Ispravna fraza: "Volim te. I ti možeš to da uradiš." Ukažite mu na njegove sposobnosti i pokažite da verujete u njega. Zapamtite, vaše dete je jedinstveno i ima sopstvene talente.

2. "Pričaćemo kod kuće."

2. "Pričaćemo kod kuće."
Foto: brightside.me
Kada čuje ovo, dete će pomisliti: "Roditelji me mogu povrediti. Oni me ne vole. Ne želim da idem kući." Roditelji nisu više oni koji vole, već pretnja, a kuća postaje mesto na kome dete očekuje kazna.

Ispravna fraza: "Reći ću ti šta me je uznemirilo." Kada čuje vaše viđenje stvari, dete će pri svakoj sledećoj akciji uzeti vaša osećanja u obzir.

1. "Suviše si mali da misliš o tome."

1. "Suviše si mali da misliš o tome."
Foto: brightside.me
Kada čuje ovo, dete će pomisliti: "Želim da znam. Pitaću nekog drugog." Ako vam dete postavi nelagodno pitanje, a ne dobije odgovor, potražiće ih od drugih izvora - mnogo manje kompetentnih.

Ispravna fraza: "Nisam spreman da ti odmah odgovorim. Potrebno mi je malo vremena." Ne odbijajte dete. Ako va postavi pitanje, pokušajte da odgovorite. Na ovaj način ostaćete autoritet u njegovim očima i nećete izgubiti njegovo poverenje.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email