None
10 0 1 0

10 stvari koje nikako ne smete držati u garaži

Podeli
Društvo
Mira M.
Društvo
Jun 30, 2017

Kada nam nešto postane višak u kući, ili ga ne upotebljavamo često, mi ga stavimo u garažu. Ipak, to nije uvek dobra ideja. Određene stvari ne bi trebalo apsolutno nikada da čuvamo u garaži, a kada vidite o kojima se radi, poprično ćete se iznenaditi. Prosene temperature i vlažnosti ne samo da mogu da unište stvari, već i da vas dovedu u opasnost. Garaža je mesto za čuvanje automobila, gvožđurije, kosilice i bicikla. Za sve ostalo, dva puta razmislite!

1. Drvo za ogrev

Drvo za ogrev
Foto: flickr.com
Ako čuvate drva za ogrev u garaži, možete imati veliki problem sa štetočinama, kao što je žižak. Najbolje je da drva držite napolju, na podignutoj platformi, pokrivena ceradom.

2. Rezervoar sa propanom

Rezervoar sa propanom
Foto: littlethings.com
Čuvanje rezervoara sa propanom u bilo kakvom zatvorenom prostoru, može dovesti do ogromne nesreće. Ako rezervoar počne da curi, ne samo da postoji opasnost od udisanja štetnog gasa, već i od požara. Propan treba čuvati napolju, na čvrstoj površini, daleko od bilo kakvog zapaljivog izvora.

3. Frižider

Frižider
Foto: flickr.com
Držanje frižidera u garaži onemogućava adekvatno čuvanje hrane i može da dovede do velike potrošnje energije. Većina frižidera je napravljena tako da najbolje radi u kućnim uslovima, na sobnoj temperaturi, pa sigurno neće dobro raditi u garaži u kojoj se temperatura kreće od ekstremno niske zimi do ekstremno visoke leti.

4. Kartonske kutije

Kartonske kutije
Foto: littlethings.com
Jeziva stvorenja poput paukova i uholaža, obožavaju karton. Umesto da ih držite u garaži, višak kartonskih kutija reciklirajte. One nisu praktične za čuvanje stvari, zbog glodara i drugih štetočina. Za to koristite plastične, neprobojne kutije.

5. Odeća

Odeća
Foto: flickr.com
Ako dugo čuvate odeću u garaži, ona se može oštetiti zbog plesni, masti ili gasa. Najbolje je da ćuvate u vakumiranim plastičnim kesama, na hladnom, suvom mestu, što garaža svakako nije.

6. Drveni nameštaj

Drveni nameštaj
Foto: flickr.com
Drvo se širi usled vlage, pa garaža nije najbolji izbor za čuvanje dragocenog, drvenog nameštaja. Temperatura i vlaga se stalno menjaju u garaži, pa u njoj ne bi trebalo čuvati stvari koje imaju sentimentalnu ili noovčanu vrednost.

7. Stari elektronski uređaji

Stari elektronski uređaji
Foto: flickr.com
Ako vam više nije potreban stari kompjuter ili televizor, prodajte ga, poklonite ili reciklirajte u ime planete Zemlje! Ako baš želite da ga sačuvate, neka to bude na hladnom, suvom mestu - u garaži se može samo uništiti usled delovanja toplote i sitnih buba koje mogu ući u uređaj.

8. Vino

Vino
Foto: littlethings.com
Ako ne želite da vam se vino pokvari, držite ga bilo gde osim u garaži. Promene temperature će dovesti do skupljanja i širenja flaša, što će uzrokovati oksidaciju i možete se pozdraviti sa svojim vinom. Mnogo je bolja ideja da regal sa vinom držite u kući.

9. Neprocenjive fotografije

Neprocenjive fotografije
Foto: littlethings.com
Stručnjaci preporučuju da fotografije čuvate na suvom mestu gde temperatura ne prelazi 23 stepena, što odmah eliminiše garažu, a takođe i podrum i tavan. Te uspomene su nezamenljive i zaslužuju da ih držite na sigurnom mestu u kući.

10. Konzervirana hrana

Konzervirana hrana
Foto: flickr.com
Iako se veruje da konzervirana hrana ne može da propadne, ako se ne čuva kako treba, ona će se sigurno pokvariti. Na temperaturi većoj od 25 stepeni, rizikujete da vaša hrana izgubi dragocene nutrijente. Najbolje je da konzerviranu hranu držite na hladnom, suvom mestu unutar kuće.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email