None
11 0 1 0

11 običnih predmeta u svačijoj kući čija prava svrha vam nije bila ni na kraju pameti

Podeli
Društvo
Milica P.
Društvo
May 19, 2018

Toliko smo se navikli da upotrebljavamo određene stvari na određeni način da i ne pomišljamo da one mogu imati i drugačiju svrhu. Rupa na Čups Čups lizalici, etikete na obući, dve strane tupfera za skidanje šminke... Sve ove stvari su tu sa razlogom, a ako nastavite da čitate otkrićete o kojim razlozima se radi. Verujte nam, ni u snu vam ne bi pali na pamet!

1. Etikete na zadnjem delu obuće

Etikete na zadnjem delu obuće
Foto: brightside.me
Ove etikete imaju nekoliko svrha. Naravno, glavna svrha jeste da učine lakšim obuvanje obuće sa visokim pertlanjem. Ali, to nije sve: ove etikete se mogu koristiti za dodatno vezivanje oko noge i takođe za sušenje obuće, tako što etiketu okačiti o kuku.

2. Umetak u plastičnim poklopcima

Umetak u plastičnim poklopcima
Foto: brightside.me
Sva gazirana pića imaju poklopce sa ovim dodacima, jer bi u suprotnom gas brzo ispario.

3. Mala rupa na katancima

Mala rupa na katancima
Foto: brightside.me
Ova rupica ima nekoliko svrha. Kao prvo, štiti bravu od sakupljanja vlage: vlaga izaziva brzo rđanje mehanizma, a ova rupica ne dozvoljava nakupljanje tečnosti. Kao drugo, sprečava smrzavanje brave zimi. Takođe, možete da je iskorististi za podmazivanje mehanizma tako što ćete u nju sipati nekoliko kapi motornog ulja.

4. Rupice na dršci usisivača

Rupice na dršci usisivača
Foto: brightside.me
One su dizajnirane da smanjuju usisnu moć. Ovo je zgodno kada, na primer, usisavate zavese. Takođe, mogu da pomognu ako se nešto zaglavi u četki ili cevi. Otvaranjem rupa, brzo smanjujete usisnu moć i sprečavate pregrevanje usisivača. Moderni usisivači obično nisu u opasnosti od pregrevanja, ali ova opcija može da zapravo spasi starije modele.

5. Kontrolor na plastičnim prozorima

Kontrolor na plastičnim prozorima
Foto: brightside.me
Plastični prozori imaju ručni mehanizam koji menja režim u zavisnosti od godišnjeg doba. U zavisnosti od sile pritiska na ram, postoje zimski i letnji režim. Ne bi trebalo koristiti zimski režim tokom cele godine jer će se mehanizam brzo izlizati.

6. Zupci i rupice na santimetru

Zupci i rupice na santimetru
Foto: brightside.me
Primetili smo ih, ali nismo obraćali pažnju - ovo bi većina nas odgovorila. Lakše ćete meriti ako zakačite santimetar na šraf ili ekser pomoću rupe. Zupci su zgodni da odmah nešto obeležite, a da ne morate da tražite olovku.

7. Ispupčenja na tastaturi

Ispupčenja na tastaturi
Foto: brightside.me
Ispupčenja na "F" i "J" tasterima zapravo su vodič za brzo kucanje. Oni pomažu ljudima da pravilno postave prste na tastaturu bez gledanja u nju.

8. Rupe na Čupa Čups lizalicama

Rupe na Čupa Čups lizalicama
Foto: brightside.me
Svrha ovih rupica je jednostavna, iako deluje misteriozno: dok se hladi, vreo karamel ulazi u rupu. Zahvaljujući ovome, bombona čvrsto stoji na štapiću.

9. Reljefna strana tupfera

Reljefna strana tupfera
Foto: brightside.me
Ispostavilo se da ne znaju svi zašto tupferi imaju različite površine. Reljefna strana se koristi za nanošenje šminke, a glatka za njeno skidanje i čišćenje lica.

10. Specijalni detalji na heftalici

Specijalni detalji na heftalici
Foto: brightside.me
Imaju veoma zgodnu funkciju za koju nismo znali. Platforma na dnu heftalice, koja savija spajalice može da se okrene za 180 stepeni. Tako će krajevi spajalica bisi savijeni ka spolja, a ne ka unutra. Ovo je pogodno za privremeno spajanje papira.

11. Guma ili krzno na mikrofonima

Guma ili krzno na mikrofonima
Foto: brightside.me
Gumenja ili krznena zaštita nije samo dekoracija. One usporavaju protok vazduha, tako da se ne čuje zvuk vetra kada se snima napolju. Kada je u pitanju profesionalno snimanje u studiju, ona pomaže u umirivanju "eksplozivnih" suglasnika, koji su zvučni udar za publiku.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email