None
12 0 1 0

11 stvari koje srećni parovi uvek rade pre spavanja

Podeli
Društvo
Lana L.
Društvo
Nov 01, 2017

Veoma je važno da provedete neko vreme sa partnerom pre nego što pođete na spavanje. Nije važno koliko vremena provedete zajedno - ceo sat ili samo nekoliko minuta. Samo vas dvoje koji uživate jedno u drugom, razgovarate i pokazujete svoju ljubav - to je sve što vam je potrebno. Pred vama je lista jednostavnih, ali efikasnih saveta psihologa kako da imate srećnu vezu.

1. Utišajte tonove na telefonima i sklonite ih

Utišajte tonove na telefonima i sklonite ih
Foto: brightside.me
Zavisnost od društvenih mreža sprečava oslobađanje oksitocina u vašem telu. Ovaj hormon je odgovaran za emocionalnu intimnost i povezanost. Psihoterapeuti savetuju da isključite i sklonite telefone tačno u 21 h.

2. Deci nije mesto u spavaćoj sobi

Deci nije mesto u spavaćoj sobi
Foto: brightside.me
Psiholozi kažu da je deci dozvoljeno da spavaju sa vama jedino kada imaju noćne more. U svim ostalim situacijama, krevet mora biti vaš lični prostor. Taj prostor je neophodan kako biste sačuvali intimnost.

3. Nemojte piti alkohol ili pušiti

Nemojte piti alkohol ili pušiti
Foto: brightside.me
Mnogi parovi vole da popiju čašu vima pre odlaska na spavanje kako bi stvorili romantičnu atmosferu. Međutim, dok vaše telo vari alkohol, restorativni period vašeg sna se skraćuje. Zbog toga ćete ujutru biti umorni, rastrojeni i razdražljivi. Alkohol pojačava i hrkanje, a nikotin iz cigareta izaziva nesanicu.

4. Zaboravite na posao

Zaboravite na posao
Foto: brightside.me
Pokušajte da zaboravite na posao i ne proveravajte poslovne mejlove kada ste u krevetu. Mnogo je bolje da provedete vreme zajedno i odmorite se, kako biste bili produktivni sutra na poslu. Šaputanja na jastuka zbližavaju partnere, pomažu da zaboravite na probleme i da se opustite. Izbegavajte da razgovarate o poslu, finansijskim problemima i bilo čemu drugom zbog čega će partner brinuti.

5. Idite na spavanje u isto vreme

Idite na spavanje u isto vreme
Foto: brightside.me
Mnogi parovi se ne vide preko celog dana i i maju naviku da odlaze na spavanje u različito vreme. Psiholozi kažu da srećni parovi zajedno peru zube i idu na spavanje u isto vreme. Ovo im pomaže da sačuvaju toplinu i intimnost u vezi.

6. Sledite rutinu

Sledite rutinu
Foto: brightside.me
Spavaćete mnogo bolje ako svakog dana sledite rutinu. Na taj način vaš mozak dobija signal da se približava vreme za spavanje i priprema vaše telo za san. Ako sledite istu rutinu zajedno sa partnerom, vaš odnos će postati mnogo intimniji i pouzdaniji.

7. Razgovarajte od srca

Razgovarajte od srca
Foto: brightside.me
• Obratite pažnju na osećanja onog drugog. Ne morate da dajete savete ili da odmah pronalazite rešenja za probleme. Jednostavno razgovarajte i pokažite brigu i podršku za vašu voljenu osobu.

• Psiholozi savetuju da izdvojite nekoliko minuta pre odlaska na spavanje da iskažete pozitivna osećanja partneru. Ovo će vam pomoći da završite dan pozitivno i učiniti da se osećate bolje. Takođe će imati pozitivan uticaj na vaše uopšteno raspoloženje.

• Pokušajte da zaboravite sve što se dogodilo tog dana i brige i probleme ostavite izvan spavaće sobe. Recite partneru koliko ga volite. Veoma je važno da budete iskreni i ozbiljni kada izražavate svoja osećanja.

8. Ne svađajte se i ne pokrećite zapaljive teme

Ne svađajte se i ne pokrećite zapaljive teme
Foto: brightside.me
Ne ulazite u ozbiljne raspave pre spavanja. Svađanje u krevetu nikada nije rešilo problem. Nakon toga će vam biti teško da zaspite, a sledećeg dana bićete depresivni.

9. Ne delite krevet sa kućnim ljubimcima

Ne delite krevet sa kućnim ljubimcima
Foto: brightside.me
Istraživanje Univerziteta u Kanzasu pokazalo je da 63% ljudi koji spavaju sa svojim ljubimcima nema dovoljno sna. Vaš ljubimac ne može da spava celu noć i često prekida vaš san. Osim toga, ljubimac u vašem krevetu ruši "pravilo o dve osobe" u spavaćoj sobi.

10. Ne zaboravite na poljupce i zagrljaje

Ne zaboravite na poljupce i zagrljaje
Foto: brightside.me
Ne zaboravite da poljubite partnera pre spavanja, kao i da mazite nekoliko minuta kada ste već u krevetu. Ovo opušta i budi pozitivne emocije. Psiholozi su ubeđeni da parovi koji se grle dok spavaju, nemaju problema u vezi.

11. Izmasirajte jedno drugo

Izmasirajte jedno drugo
Foto: brightside.me
Nežna i opuštajuća masaža pre spavanja poboljšava kvalitet sna, smanjuje anksioznost i zbližava partnere.

12. Bonus

Bonus
Foto: brightside.me
Ako patite od nesanice, pokušajte da unesete nekoliko promena u vaš način života:

• Ne konzumirajte kafu popodne.

• Ustanite ranije.

• Ne užinajte pre odlaska na spavanje.

• Lepa i kvalitetna posteljina može vam pomoći da brže zaspite.

• Ne dremajte vikendom.

• Sve tehnološke uređaje ostavite izvan spavaće sobe.

• Redovno provetravajte sobu.

• Pripremite sebi toplu kupku pre odlaska na spavanje.

• Pokušajte da ne radite nakon 21 h.

• Nemojte da pijete previše vode pre odlaska na spavanje.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email