None
15 0 1 0

15 važnih stvari koje vas mogu spasiti od sigurne smrti

Podeli
Društvo
Dejan K.
Društvo
May 20, 2017

Svima su nam poznata glavna neophodna pravila koja se tiču naše bezbednosti i očuvanja života. Međutim, ponekad se u životu suočimo sa neočekivanom situacijom, zbog koje se osetimo potpuno zbunjeno i ne znamo šta da radimo. Da vam se to ne bi desilo, mi vas podsećamo na nekoliko važnih činjenica koje će vam pomoći da se suočiti sa bilo kojom nepredviđenom nevoljom.

1. Naučite znake koji će vam pomoći da prepoznate otrovnu zmiju

Naučite znake koji će vam pomoći da prepoznate otrovnu zmiju
Foto: brightside.me
Najbolje je da se držite podalje od zmija, ali nije na odmet d apoznajete znake koji će vam pokazati da li ste se suočili sa otrovnom pripadnicom vrste ili ne:


1. Abdominalna strana repa je pokrivena sa krljušti koja se ne račva
2. Zenice su slične mačijim (zmije koje nisu opasne imaju okrugle zenice)
3. Jasno je vidljiva odvojenost glave i vrata kada se posmatra odozgo.

Naravno, svako pravilo ima izuzetke, i jedino stručnjak može zaista potvrditi da li je zmija opasna ili ne. Ali, u večini slučajeva ova pravila su dobar vodič.

2. Ne koristite mobilni telefon dok hodate

Ne koristite mobilni telefon dok hodate
Foto: brightside.me
Savetnici za zdravlje i bezbednost kažu da je kobinovano hodanje i korišćenje mobilnog telefona preveliki izazov za naš mozak. Zbog toga možemo izgubiti pojam o okruženju i postati slepi za eventualne opasnosti (da se vozilo koje ide velikom brzinom iznenada nađe na našem putu itd.).

3. Eliminišete slepe tačke dok vozite tako što ćete pravilno podesiti retrovizore

Eliminišete slepe tačke dok vozite tako što ćete pravilno podesiti retrovizore
Foto: brightside.me
Podesite retrovizore tako da jedva vidite ivice vašeg automobila. Ovo će vam omogućiti da eliminišete sve slepe tačke u bočnim zonama. Glavni retrovizor podesite tako da uvek vidite automobil koji se kreće iza vas. Da biste pravilno podesili retrovizore, uradite to direktno iz sedišta vozača.

4. Zapamtite da su granice izdržljivosti vašeg tela najčešće određene "pravilom trojke"

Zapamtite da su granice izdržljivosti vašeg tela najčešće određene "pravilom trojke"
Foto: brightside.me
Kao što su brojne studije pokazale, prosečna osoba može da preživi 3 minuta bez vazduha, 3 sata bez skloništa u ekstremnim vremenskim uslovima, 3 dana bez vode i 3 nedelje bez hrane.

5. Nosite odgovarajuću odeću po hladnom vremenu

Nosite odgovarajuću odeću po hladnom vremenu
Foto: brightside.me
Zapamtite da vlažna koža mnogo brže odaje toplotu, pa je važno da je održite suvom što je duže moguće. Postarajte se da vaša telesna temperatura ne padne suviše brzo tako što ćete nositi vunenu odeću - ona veoma dobro apsorbuje vlagu. Pamuk i drugi materijali veoma slabo upijaju vlagu, pa ako zimi nosite odeću od takvih materijala, smrznućete se za čas posla.

6. Sprečite opasnost od gušenja komadom hrane tako što ćete naučiti Hajmlihov zahvat

Sprečite opasnost od gušenja komadom hrane tako što ćete naučiti Hajmlihov zahvat
Foto: brightside.me
Lekari savetuju svima da nauče Hajmlihov zahvat. On se može pokazati ključnim u spasavanju sebe ili nekog drugog od gušenja. Samo pratite ovaj redosled akcija:

- Stavite pesnicu tačno iznad pupka osobe koja se guši
- Uhvatite pesnicu čvrsto drugom rukom i pomerajte na gore, pritiskajući jako grudni koš
- Ponavljajte brzo guranje ka gore i ka unutra, dok ne izbacite objekat koji blokira disajne puteve

Ako ništa od ovoga nije dalo rezultata, oslonite osobu na fiksirani horizontalni predmet, kao što je ivica stola, stolica ili ograda i to tako da im ivica pritiska stomak iznad pupka da biste stvorili pritisak nagore. Ponavljajte dok ne izbaci objekat.

7. Uvek nosite sa sobom tablete protiv alergije (antihistaminike)

Uvek nosite sa sobom tablete protiv alergije (antihistaminike)
Foto: brightside.me
Ne možete znati kada će vas snaći alergijska rekacija. Zato neka vam teblete protiv alergije uvek budu pri ruci - da možete pomoći i sebi i drugima. Naročito ako planirate da idete na kampovanje ili na dugi put!

8. U slučaju da vam se zapali ulje dok pripremate hranu na šporetu na plin, brzo isključite plin i stavite nešto preko tiganja da ugušite vatru

U slučaju da vam se zapali ulje dok pripremate hranu na šporetu na plin, brzo isključite plin i stavite nešto preko tiganja da ugušite vatru
Foto: brightside.me
Vatrogasci upozoravaju d anikada ne koristite vodu u pokušaju d augasite zapaljeno ulje ili mast. Čestice vode će pasti na dno posude i počeće da isparavaju, zbog čega će plamen biti još jači. Ispravno postupanje jeste da pokrijete zapaljenu posudu nečim što će prekinuti snabdevanje vatre toplotom i kiseonikom.

9. Ne vadite nož ili oštar objekat iz rane

Ne vadite nož ili oštar objekat iz rane
Foto: brightside.me
Medicinski stručnjaci kažu da ni po kakvim okolnostima ne vadite nož ili bilo koji drugi oštar predmet iz rane. Sve dok nož stoji u rani, on će sprečavati da iskrvarite - što je verovatno i najopasnija posledica ubadanja. Pokušajte da što više smanjite krvarenje dok ne stgne hitna pomoć.

10. Budite naročito pažljivi prva triminuta nakon poletanja aviona i poslednjih 8 minuta pre sletanja

Budite naročito pažljivi prva triminuta nakon poletanja aviona i poslednjih 8 minuta pre sletanja
Foto: brightside.me
Prema istraživanju, 80% avionskih nesreća se dešava u ovom periodu. Zato tada budite dodatno oprezni i fokusirajte se na pamćenje potrebnih radnji u slučaju nužde.

11. Ukoliko se zadesite u prostoriji koju je zahvatio požar, pokušajte da ostanete što bliže zemlji

Ukoliko se zadesite u prostoriji koju je zahvatio požar, pokušajte da ostanete što bliže zemlji
Foto: brightside.me
Stručnjaci tvrde da je najveća pretnja tokom požara udisanje ugljen-monoksida, a ne opekotine. Da biste izbegli da udahnete ovaj otrovni dim, ostanite što bliže podu, sve dok ne izađete iz opasnog područja.

12. Ako vam pozli na javnom mestu, potražite pomoć samo jedne osobe

Ako vam pozli na javnom mestu, potražite pomoć samo jedne osobe
Foto: brightside.me
Trebalo bi da potražiite pomoć samo jedne osobe jer je dobro poznat psihološki fenomen pod imenom "rasipanje odgovornosti". Da pojednostavimo, mnogo su vam veće šanse da dobijete pomoć od jedne konkretne osobe, nego od cele gomile ljudi.

13. Uvek nosite sa sobom moćnu baterijsku lampu

Uvek nosite sa sobom moćnu baterijsku lampu
Foto: brightside.me
Stručnjaci za ličnu bezbednost preporučuju ovu jednostavnu spravu kao efikasno oružje u slučaju da vas neko progoni i slučaju iznenadne zasede. Ako vidite osobu sumnjivog izgleda koja se očito sprema da vas napadne, uperite baterijsku lampu direktno u njegovo ili njeno lice. Zbog ovoga će napadač biti privremeno dezorjentisan, što će vam omogućiti da pobegnete.

14. Zapamtite osnovna pravila ponašanja u slučaju požara

Zapamtite osnovna pravila ponašanja u slučaju požara
Foto: brightside.me
Često nam se dešava da kada se suočimo sa situacijom koju nismo prethodno iskusili, sledimo se i ne preduzimamo ništa da bi se spasili. Zato stručnjaci za preživljavanje savetuju da uvek pogledate mapu izlaza u hitnim slučajevima u kojoj god zgradi da se nađete. Najbolje je da to uradite na vreme, a ne da čekate da nešto pođe po zlu!

15. Uvek sa sobom nosite lična dokumenta da potvrdite identitet i pružite neophodne medicinske informacije

Uvek sa sobom nosite lična dokumenta da potvrdite identitet i pružite neophodne medicinske informacije
Foto: wikihow.com
Uvek nosite sa sobom lična dokumenta. Ona bi trebalo da sadrže i medicinske informacije poput vaše krvne grupe, alergije na lekove itd. Na ovaj način, u slučaju da se nešto neočekivano dogodi, i potpuni stranac će moći da vam pruži brzu i efikasnu pomoć. Ne zaboravite i listu ličnih kontakata: brojeve telefona ljudi koje treba obavestiti u slučaju nužde.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email