None
15 0 1 0

Ukoliko vam pozli na ulici, samo jednu jedinu osobu smete zamoliti za pomoć, evo i zašto

Podeli
Društvo
Jelena K.
Društvo
Oct 19, 2016

Svi smo upoznati sa glavnim neophodnim bezbednosnim pravilima života. Međutim, ponekad se nađemo u neočekivanim situacijama koje nas čine zbunjenim i izgubljenim, jer ne znamo šta da radimo. Ove činjenice će vam pomoći u nepredviđenim nevoljama!

1. Ako se nađete u zapaljenoj prostoriji, budite na zemlji

Ako se nađete u zapaljenoj prostoriji, budite na zemlji
Foto: brightside.me
Eksperti kažu da je najveća opasnost tokom požara ugljen-monoskid, ne plamen. Kako biste izbegli otrovni gas, postarajte se da ste što više na podu, sve dok ne napustite opasnu zonu.

2. Sprečite opasnost od gušenja od komada hrane Hajmlihovim manevrom

Sprečite opasnost od gušenja od komada hrane Hajmlihovim manevrom
Foto: brightside.me
Kako biste spasili nečiji život od gušenja hranom, potrebno je da znate ovu tehniku: postavite šaku i palac odmah iznad pupka osobe. Obuhvatite osobu čvrsto pesnicom i pritisnite grudni koš na gore. Primenite ove pokrete brzo i više puta dok ne izbaci hranu. Ako ovo ne deluje, naslonite osobu na ivicu stola, stolice ili ograde i takođe pritiskajte iznad pupka da se izvrši pritisak. Ponovite koliko bude bilo potrebno.

3. Ne vadite oštar objekat ili nož iz rane

Ne vadite oštar objekat ili nož iz rane
Foto: brightside.me
Medicinski stručnjaci kažu da nikako ne smete da vadite nož ili neki drugi oštar objekat iz rane, jer će sprečiti krvarenje. Jedino što možete da uradite je da sačekate hitnu pomoć da stigne.

4. Ako vam se sloši na ulici, tražite pomoć samo od jedne osobe

Ako vam se sloši na ulici, tražite pomoć samo od jedne osobe
Foto: brightside.me
Treba da pitate samo jednu osobu za pomoć, jer je ovo dobro dokumentovan psihološki fenomen poznat kao "difuzija odgovornosti". Jednostavno rečeno, imate mnogo veće šanse za primanje pomoći od jedne osobe nego od cele gomile ljudi. To znači da treba konkretno da zamolite za pomoć npr. osobu sa plavim kačketom.

5. Eliminišite mrtve uglove tokom vožnje i podesite retrovizore

Eliminišite mrtve uglove tokom vožnje i podesite retrovizore
Foto: brightside.me
Podesite retrovizore da vidite uglove svog automobila i na ovaj način ćete ukloniti slepe tačke. Podesite tako da možete da vidite svaki automobil koji vam se približava otpozadi i da bude odlično prilagođen vozaču.

6. Ne koristite mobilni telefon na ulici

Ne koristite mobilni telefon na ulici
Foto: brightside.me
Kolsuntanti za zdravlje i bezbednost napominju da istovremeno šetanje i korišćenje telefona izaziva velike poteškoće na mozgu. Na ovaj način možete da izgubite pojam o okruženju i budete u opasnosti (na primer da vam se auto nađe na putu).

7. Ako vam se upali ulje, ugasite vatru tako što ćete poklopiti posudu poklopcem

Ako vam se upali ulje, ugasite vatru tako što ćete poklopiti posudu poklopcem
Foto: brightside.me
Vatrogasci savetuju da nikada ne koristite vodu za gašenje upaljene masti ili ulja. Vodene čestice bi momentalno završile na dnu posude i ona bi počela da isparava, što bi povećalo plamen. Poklopite ga poklopcem i prekinućete dovod kiseonika.

8. Postarajte se da imate pravu garderobu za zimu

Postarajte se da imate pravu garderobu za zimu
Foto: brightside.me
Imajte na umu da vlažna koža odaje toplotu mnogo brže i da je bitno da ostane suva. Postarajte se da vam temperatura ne opadne kada budete oblačili vunenu odeću, jer dobro apsorbuje vlagu. Pamučna odeća slabo apsorbuje vlagu i biće vam hladno.

9. Uvek nosite lekove protiv alergije (antihistamine)

Uvek nosite lekove protiv alergije (antihistamine)
Foto: brightside.me
Nikada ne možete znati kada se može desiti napad alergije! Zato uvek nosite sa sobom lekove i pomozite sebi ili drugima, posebno ako idete na dug put ili kampovanje.

10. Granice izdržljivosti vašeg tela vode se pravilom broja 3

Granice izdržljivosti vašeg tela vode se pravilom broja 3
Foto: brightside.me
Utvrđeno je da prosečne osobe mogu da izdrže 3 minuta bez vazduha, 3 sata bez skloništa u ekstremnim vremenskim nepogodama, 3 dana bez vode i 3 nedelje bez hrane.

11. Uvek nosite jaku lampu

Uvek nosite jaku lampu
Foto: brightside.me
Stručnjaci za sigurnost savetuju da nosite sa sobom jaku lampu ako biste se našli u nevolji od strane napadača. Ako primetite sumnjivu osobu koja se sprema da vas napadne, uperite jako svetlo u njegovo lice. Kao rezultat, osoba bi na trenutak bila dezorijentisana, što bi vam dalo malo vremena za beg.

12. Zapamtite osnovna pravila ponašanja u slučaju požara

Zapamtite osnovna pravila ponašanja u slučaju požara
Foto: brightside.me
Dešava se da, kada se osobe nađu u opasnosti, često mogu da se "zamrznu" i ne budu u mogućnosti da se pomere. Zato eksperti za bezbednost savetuju da uvek prvo proverite hitne bezbednosne izlaze na mapi objekta. Najbolje je da to znate unapred!

13. Uvek nosite sa sobom dokumenta koja bi mogla da vas identifikuju i daju potrebne medicinske informacije

Uvek nosite sa sobom dokumenta koja bi mogla da vas identifikuju i daju potrebne medicinske informacije
Foto: brightside.me
Uvek nosite sa sobom ličnu kartu, kao i zdravstvenu knjižicu, karton za alergije i slično. Na ovaj način bićete obezbeđeni ako se nađete u nevolji i neki stranac bi lako mogao da vam pomogne. Nosite sa sobom i broj telefona ljudi koje biste mogli da zovete u slučaju nevolje.

14. Budite posebno pažljivi tokom uzletanja i sletanja

Budite posebno pažljivi tokom uzletanja i sletanja
Foto: brightside.me
Procenjeno je da se 80% avionskih nesreća dogodi tokom ovog perioda. Najbolje bi bilo da ostanete oprezni i da pratite uputstva u hitnim slučajevima.

15. Ne naduvavajte svoj prsluk pre izlaska iz aviona

Ne naduvavajte svoj prsluk pre izlaska iz aviona
Foto: brightside.me
Ovo je posebno važno kada je hitni slučaj sletanja na vodene površine. Svaki ekspert bi vam rekao da biste od naduvanog prsluka mogli da lebdite u kabini i ne biste mogli da se pomerite. Potrebno je da udahnete duboko i isplivate iz aviona i tek tada ga naduvate.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email