None
12 0 1 0

ŠTA VI MISLITE? 6 svetskih zavera za koje se i dan-danas ne zna da li su istinite

Podeli
Društvo
Jasna S.
Društvo
Aug 17, 2017

Ljudi imaju opšteprihvaćene stavove o svim istorijskim događajima. Ipak, zar ne postoji šansa da su nam neki od stavova nametnuli moćnici, moguće zbog sopsvenog profita?! Mi smo potražili alternativne teorije poznatih istorijskih događaja i pogledali ih sa druge strane. Alternativno ne mora da znači i istinito, ali zanimljivo je videti i druga objašnjenja dešavanja iz naše bliske i dalje prošlosti.

1. Alternativne teorije o potonuću Titanika

1. Alternativne teorije o potonuću Titanika
Foto: ru.m.wikipedia.org
Prva verzija sugeriše da je potopljeni brod zapravo Olimpik, brod identičan Titaniku. Titanik je konstruisan godinu dana ranije, ali je slučajno oštećen bez osiguranja koje bi pokrilo troškove. Da bi platili štetu, kompanija "White Star Line" je došla na ideju veka: odlučili su da tajno zamene plovila. Želeli su da pošalju stari i oštećeni Olimpik na plovidbu, isceniraju nesreću na moru, evakuišu putnike na najbliže brodove i lako uzmu novac od osiguranja. Ali okrutna realnost je pokazala da je Olimpik tonuo suviše brzo, a najbliži brodovi nisu bili dovoljno blizu da spasu putnike.

Foto: brightside.me
Druga verzija tvrdi da se na Titaniku desio požar pre polaska. Dovoljan dokaz ovome mogu biti stare fotografije broda na dan polaska.Sa strane bunkera za ugalj uočavaju se velike, tamne mrlje koje mogu da ukazuju na požar unutra. DŽon Dilej, vatrogasac na brodu, rekao je u intervjuu da je vatra gorela pet dana u bunkeru broj 6. Kompanija je zataškala ovu priču. Oštećen vatrom, trup broda ije mogao da podnese udarac u ledeni breg.

Foto: foxmovies.com
Najprimamljivija verzija govori o "ukletoj mumiji", čuvenom staroegipatskom artifaktu iz britanskog muzeja, koji je bio deo prtljaga lorda Kantervila. Za artifakt se pričalo da donosi nesreću kolekcionaru, kao i prethodnim vlasnicima. Nakon tragedije, u novinama je pisao da je "ukleta mumija" sveštenica Amona-Ra. Na unutrašnjem zidu ploče mumije, pisalo je: "Ostavite zaborav i pokorite sve na putu jednim oštim pogledom".

2. Nova egipatska otkrića

2. Nova egipatska otkrića
Foto: en.wikipedia.org
Naučnici i dalje raspravljaju koje godine su izgrađene egipatske piramide, najstarije monumentalne strukture na svetu. Zvuči smešno, ali datum se razlikuje od nekoliko vekova pa do 1000 godina! Uzmimo Veliku Sfingu u Gizi kao primer. Za Sfingu se veruje da izgrađena za vreme vladavine faraona Kafre 25 godina p.n.e. Međutim, 1857. godine, u Gizi je otkrivena Stela otkrovenja. Prevod teksta na Steli kaže da da je faraon Kafra naredio samo obnovu Sfinge, a ne izgradnju. Možda ipak imamo posla sa mnogo starijim spomenikom nego što smo verovali.

Za duboke brazde na telu Sfinge dokazao je da su ostaci vodene erozije. Međutim, vreme u Egiptu nije bilo toliko kišovito najmanje 8000 godina. Iz ovoga proizilazi zaključak da je sfinga možda starija od 8000 godina. Zanimljivo je što su nakon javne objave ovog istraživanja, egipatske vlasti organizovale restauraciju oštećenih delova Sfinge. Stela otkrovenja je eksponat u muzeju.

3. Lov na blago u Troji

3. Lov na blago u Troji
Foto: brightside.me
Uobičajeno je verovanje da se grad Troja nalazio na brdu Hisarlik u Turskoj, da bi ga kasnije otkrio arheolog Hajnrih Šliman. Ipak, njegove kolege sumnjaju u njegovo otkriće i smatraju ga lovcem na blago. Postoji i teorija da Šliman zapravo promoviše sebe svojim otkrićima: navodno je pronašao slične antičke ruševine i zakopao zlato. Muzeju prilično sumnjaju u autentičnost Prijamovog blaga pronađenog ovde.

4. Napad na Perl Harbor izazvale su same SAD

4. Napad na Perl Harbor izazvale su same SAD
Foto: waltdisneystudios.com
Jedina teorija predlaže da Je Frenklin D. Ruzvelt shvatio da će jedini uticaj na svetsku istoriju imati ako se umeša u Drugi svetski rat, mada je američko društvo imalo drugačije mišljenje. Ova teorija tvrdi da je Ruzvelt isprovocirao Japan da započne napad dajući mu ultimatum u dokumentu "Hull note". On je znao da Japanci planiraju napad jer su njihovi nosači aviona napustili bazu na dan napada. Zbog pozitivnog ishoda rata, ovo je možda bio pravi potez.

5. Hronološka konfuzija

5. Hronološka konfuzija
Foto: brightside.me
Isak Njutn je prvi priznao konfuziju u svom monumentalnom radu "Ispravna hronoligija antičkih carstava". Bilo je mnogo nepodudarnosti. Na primer, postoji ogromno razmimoilaženje kad je u pitanju konačan broj egipatskif faraona: liste vladara se razlikuju jedna od druge. Žan Fransoa Šampolion, značajna figura na polju egiptologije, pronašao je ime faraona Šošenka I u Bibliji i označio početa hronologije Starog Egipta. Ovo je započelo cela tri veka hronologije koja se čak i ne odnosi na Egipat.

Foto: brightside.me
Stara ruska država Kijevska Rusija takođe zbunjuje istoričare. U 6. veku, Kijev je bio prvo slovensko naselje. Tri veka kasnije, iznenada postaje velika prestonica. U hronikama nam mnogo toga. Gde je nestalo 300 godina istorijskih događaja? Postoji teorija da je Nestor Letopisac, dobro poznat autor najranije hronike Istočnih Slovena, napisao knjigu po naređenju kneza Vladimira Monomaha, sa svrhom da proceni veličinu grada pre ekonomskog pada.

Foto: brightside.me
Karolinška dinastija takođe ima istorijskog fantoma. Istoričar Heriber Ilig čvrsto veruje da je prvi priznati car, Karlo Veliki, izmišljena ličnost. Arheolozi nisu uspeli da pronađu ništa na teritoriji moderne Nemačke koja je pripadala dinastiji, uprkos bezbrojnom pominjanju njihovih zamaka u hronikama.

6. Majkl Džekson je lažirao smrt i preselio se u Bahrein

6. Majkl Džekson je lažirao smrt i preselio se u Bahrein
Foto: brightside.me
Izgleda da je više onih koji veruju u ovu teoriju od onih koji su jednostavno prihvatili činjenicu da je kralj popa zauvek otišao. Njegova smrt je izazvala mnogobrojna pitanja i nije dala dovoljno činjenica.

* Poslednja uslikana fotogafija može biti lažna (ton kože je drugačiji i očigledno ne izgleda kao fotografije uslikane kroz zamračena stakla automobila).

* Osoba koja je pozvala hitnu pomoć bila je veoma smirena i čak nije pomenula Džeksonovo ime.

* Snimci sa bezbedonosnih kamera su nestali čim je lekar Majkla Džeksona objavio vesti.

* Nekoliko dana pre smrti izgledao je dobro fizički.

* Njegov kovčeg je bio zatvoren tokom sahrane. Članovi porodice možda nisu zaista plakali.

* U pronađenom dnevniku, na nekoliko stranica, pevač je pisao o lažiranju smrti.

*Nekoliko godina pre smrti, Džekson je voleo da provodi mnogo vremena u Bahreinu i razmišljao je da se preseli u tu zemlju.

Foto: instagram.com
Leta 2016. godine, njegova ćerka Paris Džekson, postavila je na internet fotografiju koja je privukla pažnju javnosti. Džeksonovi fanovi veruju da njen otac sedi na zadnjem sedištu automobila (naravno, morate da posvetlite fotografiju).
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email