None
3 0 1 0

SAN ILI NOĆNA MORA: Naučnici su pokušali da objasne život muškarca u poligamijskom braku

Podeli
Društvo
Sashka M.
Društvo
Oct 27, 2015

Mnogi muškarci sanjaju da budu u braku sa dve ili više žena, ali to možda i nije tako dobro, pogledajte i zašto!

Istraživanja pokazuju da vam ženidba može produžiti život, ali ako imate više od jedne žene, možete ozbiljno da ugrozite zdravlje.

Biti oženjen pokazalo se sigurnim načinom da poboljšate šanse za dug život, ali ako imate četiri žene, šanse su pet puta veće da obolite od srčanih oboljenja, što se možda može dovesti u vezu s emocionalnim i finansijskim pritiscima.

"Postoje podaci da oženjeni muškarci imaju bolje sveukupno zdravlje i dugovečnost, ali nedavne studije ukazuju da poligamija može negativno da utiče na kardiovaskularno zdravlje", kaže dr Amin Daoulah, kardiolog iz Saudijske Arabije.

Istraživanje

Studija, koja je prezentovana na Kongresu kardiologije Azijskog pacifičkog društva 2015. godine, ispitivala je vezu između prisustva i ozbiljnosti koronarnih bolesti i broja žena.

Naučnici su analizirali pacijente iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su bolovali od angine pektoris. Oženjeni muškarci (687 ispitanika) su bili prosečne starosti od 59 godina. Od njih, 56 procenata je imalo dijabetes, 57 procenata visok krvni pritisak, a 45 procenata je u prošlosti bolovalo od koronarne arterijske bolesti.

Tačno dve trećine muškaraca je imalo jednu ženu (68 procenata) dok je 19 procenata imalo dve žene, 10 procenata tri žene i 3 procenta je imalo četiri žene.

Ispostavilo se da su muškarci s više od jedne žene bili stariji, živeli u ruralnoj okolini, imali veće prihode i imali istoriju postavljanja bajpasa.

Povezanost poligamije i srčanih oboljenja

"Pronašli smo povezanost povećanog broja žena i brojnim oboljenjima. Muškarci s nekoliko žena moraju da budu dobro potkovani finansijski,jer treba da obezbede i održavaju odvojena domaćinstva, žene i decu, pa se finansijski teret i stres umnožavaju, što se odražava na zdravlje.", kaže Daoulah.

Istraživanja su pokazala da poligamni muškarci imaju 4, 6 veći rizik da obole od koronarne bolesti i 3, 5 veći rizik da obole od bolesti arterije. Takođe imaju 2, 6 veći rizik da obole od koronarne mikrovaskularne bolesti, koja utiče na zidove manjih krvnih sudova u srcu.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email