None
4 0 1 0

RETKO OBOLJENJE: Dečak koji mora da jede na svakih sat vremena da bi ostao živ

Podeli
Društvo
Predrag J.
Društvo
Oct 30, 2015

Mali član jedne porodice iz Džordžije je bolestan... U pitanju je vrlo redak metabolički poremećaj od kojeg on mora da se hrani na svakih sat vremena, kako bi ostao u životu!

Malom Ovenu Tortiju dijagnostikovan je poremećaj "LCHAD" već na rođenju. Njegov organizam ne može da sagori određene masne kiseline i pretvori ih u energiju, zbog čega on mora stalno da jede da organizam ne bi počeo da mu "jede" mišiće i tako dobije potrebnu energiju.

Ako doručkujemo, a potom preskočimo ručak, naše telo će koristiti energiju iz doručka, to jest sagorevaće sačuvane masnoće i pretvoriti ih u energiju. Ovenovo telo to ne može da radi. Njemu telo počinje da "jede" mišiće i na taj način može da ima ozbiljne probleme sa jetrom ili srcem - priča Ovenova mama.

Iako ima genetski urođenu bolest, ovaj dečačić želi da živi kao bilo koje drugo dete. On voli da trči i igra se, ali roditelji često moraju da ga teraju da sedne i odmori se, jer nema dovoljno snage.

Ovo je vrlo retka bolest i u Finskoj se rađa takvo dete na svakih 62.000 porođaja. Ipak, zbog toga što mora stalno da jede, Oven je počeo da stvara averziju prema hrani.

Mnogo mi je teško da ga nateram da jede čvrstu hranu. Ipak, on može da vodi normalan život kad poraste, pogotovo kada postane svesniji svojih ograničenja i mogućnosti. Nadamo se da će naučiti da se nosi sa svojom bolešću - zaključuje Ovenova mama.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email