None
4 0 1 0

Evo šta znači ako burmu nosite na desnoj, a šta na levoj ruci

Podeli
Društvo
Jasna S.
Društvo
Jun 16, 2017

Tradicije… Mi zaista retko razmišljamo o njima u svakodnevnom životu, ali one često imaju ogromni kulturološki I istorijski značaj. Mi smo odlučili da saznamo zašto venčani parovi u nekim zemljama prstenje nose na levoj ruci, dok ga u drugim zemljama nose na desnoj ruci. Sigurni smo da vas je to oduvek zanimalo, a i uvek je zanimljivo naučiti nešto novo.

Foto: genesisdiamonds.net
Antički Rimljani i Egipćani su verovali da se u domalom prstu nalazi nerv ili vena koja vodi direktno do srca. Rimljani su čak imali i posebno ime za nju : “vena ljubavi” (vena amoris). Ako bi osoba nosila prsten da desnom prstu, to je značilo da je njeno srce već zauzeto. Postoji i drugo objašnjenje, ne manje lepo i romantično. Antički Rimljani su prvi nosili venčani prst na desnoj ruci. Verovali su da je leva ruka nesrećna I nepouzdana.
U Indiji je godinama bio običaj da se prstenje nosi samo na desnoj ruci, jer je leva smatrana nečistom. Danas je dozvoljeno nositi ga na bilo kojoj ruci.
U Nemačkoj i Holandiji, parovi su zlatno vereničko prstenje nosili na levoj ruci, a venčano prstenje na desnoj. To je značilo promenu u društvenom statusu.
Prema jevrejskoj tradiciji, verenik stavlja prsten verenici na kažiprst desne ruke. Nakon venčanja, žena nosi prsten na domalom prstu iste ruke.
Zemlje u kojima se venčano prstenje nosi na desnoj ruci, jesu: Norveška, Danska, Austrija, , Poljska, Bugarska, Rusija, Portugal, Španija, Belgija (u nekim delovima), Gruzija, Srbija, Ukrajina, Grčka, Letonija, Mađarska, Kolumbija, Kuba, Peru, Venecuela.

Foto: pixabay.com
Nošenje venčanog prstena na levoj ruci, relativno je mlada tradicija nastala početkom 18. veka. Pre toga, čak i na engleskom govornom području, prstenje se nosilo na desnoj ruci.
Članak iz 1869. godine, pretpostavlja da je u nekim zemljama promena ruke na kojoj se nosi prsten iz desne (dominantne) u levu (nedominantnu) bio znak poštovanja žene prema mužu (muškarci u to vreme nisu nosili prstenje).
U Libanu, Turskoj, Siriji i Brazilu, prsten se pre venčanja nosi na desnoj, a posle venčanja na levoj ruci.
Zemlje u kojima se venčano prstenje nosu na levoj ruci, jesu: Australija, Kanada, Bocvana, Egipat, Irska, Novi Zeland, Južna Afrika, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Francuska, Italija, Švedska, Finska, Češka, Švajcarska, Rumunija, Slovenija, Hrvatska i većina azijskih zemalja.
U Šri Lanki, mladoženja nosi prsten na desnoj, a mlada na levoj ruci.

Foto: jewelry.lovetoknow.com
Venčano prstenje nije prihvaćeno u muslimanskim zemljama (ne postoji ni tradicija razmene prstenja u ceremoniji venčanja). Ako se ipak nosi, to je na kažiprstu leve ruke (u Iranu) I kažiprstu desne ruke (u Jordanu).
U zemljama u kojima se prsten nosi na levoj ruci, nakon smrti supružnika, većina ga stavlja na desnu ruku. Ovaj gest simbolizuje neraskidivu vezu sa pokojnim supružnikom.
Pre Drugog svetskog rata, muškarci nisu nosili venčano prstenje. Muškarci koji su se borili daleko od kuće i porodice počeli su da ih nose kao utehu da ih voljene žene negde tamo čekaju.

Foto: pixabay.com
Ako niste skloni da pratite tradiciju religijske kanjone, izbor ruke na kojoj ćete nositi prsten stvar je ugodnosti I lične preferencije. Na primer, neki levoruki ljudi odlučuju da prsten nose na desnoj ruci, jer ne žele da im izblede ili se izgrebe. Venčano prstenje je primarno simbol ljubavi i ne postoji zakon koji zahteva da ga nosite na jednoj ili drugoj ruci. Stoga, izbor je vaš!
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email