None
10 0 1 0

10 hobija koji će vas učiniti inteligentnijim i snalažljivijim

Podeli
Društvo
Tanja B.
Društvo
Feb 14, 2016

Hobiji su zabavni i osnažujući, a takođe mogu imati i veliki uticaj na našu inteligenciju. Izdvojili smo 10 hobija koji će vas učiniti pametnijim, a svi su potkrepljeni naučnim istraživanjima i eksperimentima.

Svirajte muzički instrument

Svirajte muzički instrument
Foto: 4.bp.blogspot.com
Muzika ima moć da probudi emocije i razna psihološka stanja. Razna istraživanja su pokazala da slušanje muzike ili sviranje nekog instrumenta povećava koncentraciju. Takođe ćete postati i strpljviji.

Čitajte puno

Čitajte puno
Foto: fiorebaronetti.com
Čitanje smanjuje stres, pomaže vam da doživite višestruke emocije i uči vas o mnogim temama. Ovi faktori će učiniti da se osećate bolje po pitanju samog sebe. Biti u miru sa samim sobom je jedna od ključnih stvari za srećan život.

Redovno meditirajte

Redovno meditirajte
Foto: guidedtherapeuticexercise.com
Medijacija pomaže da se oslobodite stresa i ostalih briga. Uz mirno stanje uma koje ćete dobiti meditacijom, možete učiti, razmišljati i planirati mnogo efektivnije nego inače.

Trenirajte svoj mozak

Trenirajte svoj mozak
Foto: 2.bp.blogspot.com
Ovo možete postići rešavajući sudoku, ukrštene reči ili igrajući razne društvene igre. Kroz ovakve aktivnosti naučićete da rešavate probleme na mnogo kreativnije načine. Ovo vam omogućauje da sagledate stvari iz više uglova i postajete znatno produktivniji.

Redovno vežbajte

Redovno vežbajte
Foto: athletes.gr
Redovno vežbanje održava funkcionalnost mozga i tela onakvom kakva ona treba da bude. Ovo smanjuje napetost i obezbeđuje miran san. Lekari su se složili da bolja cirkulacija do mozga znači i bolje funkcionisanje mozga. Neka istraživanja pokazala su i da vežbanje omogućava stvaranje novih moždanih ćelija.

Naučite novi jezik

Naučite novi jezik
Foto: pbs.twimg.com
Proces učenja novog jezika uključuje analizu gramatičke strukture i učenje novih reči, što poboljšava inteligenciju i zdravlje mozga.

Zapisujte svoja osećanja

Zapisujte svoja osećanja
Foto: tweakyourbiz.com
Pisanjem poboljšavate vaše jezičke sposobnosti, naravno. Takođe, razvijaju se i fokusiranost, kreativnost, mašta i razumevanje. Time što ćete slike iz svoje glave preneti na papir naučićete da iskažete sebe na pravi način.

Putujte na nova mesta

Putujte na nova mesta
Foto: onedu.com.vn
Svako novo mesto na koje otputujete nudi vam nove stvari za učenje. Susrešćete se sa novim ljudima, hranom, kulturom i načinom života. Ovo će vas dovesti u dodir sa mnogim idejama koje vam nikada ranije nisu padale na pamet.

Kuvajte različita jela

Kuvajte različita jela
Foto: u.tfstatic.com
Kad god nešto kuvate učite kako da radite više stvari odjednom, merite sa preciznošću i donosite brze odluke. Uz sticanje ovih veština postajete i pametniji takođe.

Aktivno učestvujte u sportu

Aktivno učestvujte u sportu
Foto: blog.thalasseo.com
Učestvovanje u sportskim aktivnostima ne odnosi se samo na vaše mišiće, već i na vaš mozak. Redovno bavljenje sportom učiniće vaš mozak fleksibilnijim i poboljšava opšte zdravlje mozga.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email