None
14 0 1 0

14 svetskih političara oglasilo se povodom Trampove pobede, a njihove reakcije će vas sve šokirati (od broja #13 ovo niko nije očekivao)

Podeli
Društvo
Helena S.
Društvo
Nov 15, 2016

Sigurno ste se zapitali šta svetski lideri misle o pobedi Donalda Trampa na predsedničkim izborima u Americi! Jesu li razočarani? Kakva su njihova predviđanja? Pogledajte šta su rekli.

1. Slovenački predsednik

Slovenački predsednik
Foto: vlada.si
Predsednik zemlje porekla Melanije Tramp, Boris Pahor, izjavio je: "Mi smo saveznici u okvriu NATO-a, a ja ću se potruditi da prijateljstvo i savez sada postanu još jači."

2. Generalni sekretar NATO-a

Generalni sekretar NATO-a
Foto: upload.wikimedia.org
Jens Stoltenberg izjavio je: "Važno je da transatlantska veza ostane jaka. Rukovodstvo SAD-a važno je kao i uvek."

3. Španski premijer i Pablo Iglesijas

Španski premijer i Pablo Iglesijas
Foto: bmiresearch.com
Španski premijer Marijano Rahoj nazvao je Trampa "neohodnim saveznikom". Ministarstvo inostranih poslova Španije istaklo je da prijateljstvo između ove dve zemlje treba da se proširi. Međutim, Pablo Iglesijas se nije složio. Na svom nalogu na Tviteru je objavio: "Vakcina protiv Trampovog fašizma je socijalna pravda i ljudsko pravo. Postoje i ljudi u SAD-u koji će se opirati." Iglesijas je vođa "Podemos" partije.

4. Premijer Izraela

Premijer Izraela
Foto: coolisrael.fr
Benjamin Netanjahu rekao je da će Tramp i Izrael "nastaviti da jačaju jedinstveni savez između naše dve zemlje, i uzdignuti ga u još veće visine."

5. Premijer Velike Britanije

Premijer Velike Britanije
Foto: finops.co
Premijerka Velike Britanije, Tereza Mej, čestitala je pobedu na izborima Donaldu Trampu. Ona je rekla: "Trajan i poseban odnos zasnovan na vrednostima slobode , demokratije i preduzimljivosti", kada govori o odnosima Britanije sa SAD-om. "Mi smo, i ostaćemo jaki i bliski partneri kada je u pitanju trogovina, bezbednost i odbrana i radujem se saradnji sa novoizabranim predsednikom Donaldom Trampom, kako bi se osigurao prosperitet naših zemalja:" - izjavila je Mejova.

6. Bivši premijer Švedske

Bivši premijer Švedske
Foto: sotravelblog.files.wordpress.com
Karl Bilt je izjavio: "Ričard Nikson je barem imao solidno razumevanje svetskih poslova i njima je vešto upravljao. Međutim, moralno je bio korumpiran, srušen je u sramoti."

7. Šta je Putin rekao?

Šta je Putin rekao?
Foto: themoscowtimes.com
Puntin je poslao telegram u kom je pisalo: "Čuli smo slogane za vreme kampanje dok je Tramp još bio kandidat, koji ima za cilj ponovno uspostavljanje odnosa između Amerike i Rusije, i Rusija je spremna za tu obnovu odnosa."
Međutim, Putinov protivnik, Gari Kasparov, napisao je samo poznatu rečenicu na svom Tviteru: "Zima dolazi."

8. Francuski predsednik Oland

Francuski predsednik Oland
Foto: images.alphacoders.com
Fransoa Oland izvjavio je da Trampova pobeda na izborima otvara "period neizvesnosti" i da se sa ovim mora suočiti "lucidnošću i jasnoćom". On nije bio oduševljen i dodao je da "određeni stavovi Donalda Trampa tokom kampanje moraju biti suočeni sa vrednostima i interesima koje delimo sa SAD-om."

9. Evropska unija

Evropska unija
Foto: ichef.bbci.co.uk
Žan Klod Junker i Donald Task napisali su Trampu da bi trebalo da poseti Evropu što je pre moguće, zato što je "sada važnije nego ikada da se ojačaju transatlantski odnosi, jer samo u bliskoj saradnji EU i SAD mogu da nastave da prave razlike kada su u pitanju problemi kao što je "ISIS", pretnje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, klimatske promene i migracije. Amerika i Evropa mogu, treba, i radiće zajedno, ali su potrebni napori sa obe strane."

10. Predsednik Ukrajine

Predsednik Ukrajine
Foto: ukrainianoxford.org
Petro Porošenko čestitao je Trampu na pobedi i američkom narodu na izražavanju demokratske volje. Zvaničnici su izrazili strah da bi Trampova pobeda mogla za Ukrajinu da znači ispitivanje, poboljšanje ukrajinskih odnosa sa Rusijom.

11. Nemačka: Angela Merkel

Nemačka: Angela Merkel
Foto: 2vsk.liepaja.edu.lv
Nemački kancelar Angela Merkel je izjavila: "Na osnovu ovih vrednosti, budućem predsedniku Amerike, Donaldu Trampu, nudim vezu bliskih poslovnih odnosa, partnerstvo sa SAD-om ostaje osnovni stub spoljne nemačke politike, kako bismo zadovoljili velike izazove u našem vremenu: težnja za ekonomskim i socijalnim razvojem i buduća klimatska politika, borba protiv terorizma, glad i bolest, angažovanje za mir u slobodu, kako u Nemačkoj, Evropi, tako i širom sveta."
Frenk-Valter Štajnmajer, ministar spoljnih poslova nemačke je pomenuo: "Verujem da je će najveći izazov biti da Tramp ispuni velika očekivanja koja je sam sebi postavio: da Ameriku opet učini velikom, sa pogledom na ekonomiju, da stvori nova radna mesta u novom ekonomskom okruženju, a sve to neće biti lako. Pre svega, verujem da se ne suočavamo sa velikim tektonskim promenama u međunarodnoj politici."
Nemački ministar odbrane, Ursula fon der Lajen, je takođe izrazila svoje mišljenje: "Mislim da Tramp zna da ovo nije bio glas za njega, već protiv Vašingtona, odnosno, protiv vlade."

12. Kanadski premijer

Kanadski premijer
Foto: cbc.ca
Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je: "U ime vlade Kanade, želeo bih da čestitam Donaldu Trampu na izboru za predsednika SAD-a, Kanada nema boljeg prijatelja partnera i saveznika od Amerike. Odnos između naše dve države služi kao model za ceo svet, naše zajedničke vrednosti, duboke kulturne veze i snažna integrsana ekonomija će nastaviti da pruža osnovu za unapređenje našeg jakog i prospertetnog partnerstva."

13. Italijanski premijer

Italijanski premijer
Foto: katehon.com
Italijanski premijer, Mateo Renzi, koji je ranije podržavao Hilari Klinton, čestitao je Trampu na pobedi "u ime Italije".

14. Šef kabineta sekretara Japana

Šef kabineta sekretara Japana
Foto: globalresearch.ca
Jošihide Suga: "Kamen japanske diplomatije je upravo odnos između Japana i SAD-a, i taj odnos se neće promeniti. Japan će blisko sarađivati sa Amerikom za mir i prosperitet u regionu Azija-Pacifik".
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email