None
1 0 1 0

POBOLJŠAJTE SVOJE PAMĆENJE: Trikovi koji će vam u tome pomoći

Podeli
Društvo
Maki S.
Društvo
Nov 05, 2015

Švedski stručnjak za pamćenje otkrio je svoju tajnu koja će nam pomoći da poboljšamo svoje pamćenje i nikada ne zaboravimo nečije ime ili bilo šta drugo.

Kad švedski stručnjak za pamćenje Matijas Ribing treba da zapamti ime nekoga koga je upravo upoznao, on zamisli neku stvar, ogromni predmet džinovskih proporcija, kako se nalazi pored glave osobe koju treba da zapamti. To bude prva slika koja mu padne na pamet.

Tako će za Saru, čije ime zvuči kao Sahara, pomisliti na kanticu s peskom. Iako se to možda ne bi svidelo Sari, ova tehnika funkcioniše (barem za njega), pa bi on voleo da je podeli s drugima, zajedno s još nekoliko trikova kako u potpunosti iskoristiti svu memoriju.

"Počnite da naterate svoj mozak da razmišlja o svemu u slikama. Jednom kad se naviknete na gledanje sveta u slikama, shvatićete da je to mnogo brži način razmišljanja i da ga možete kontrolisati", rekao je Ribing.

Jedan njegov primer je sledeći: kad upoznate nekog ko se zove Džejms, pomislite na prvi predmet koji vam padne na pamet.

"Meni se automatski pred očima pojavi pištolj Džejmsa Bonda", dodaje Ribing, pa nastavlja: "I onda ga u glavi povećavam i povećavam, sve dok ne bude kao 3D verzija. Tako da kad vidim Džejmsa, istovremeno će se u mojoj glavi pojaviti slika tog džinovskog pištolja".

Ako pak treba da zapamtite 10 stvari, a ne samo jednu, moraćete koristiti 'Ribingov bicikl', kaže Ribing.

Evo kako on funkciše: pomislite na bicikl koji možete zamisliti do najsitnijih detalja. Zatim ga povećajte u glavi i zamislite da je velik kao terensko vozilo i da stoji ispred vas.

Posle toga pomislite na 10 zadataka koje morate zapamtiti. Na primer, da morate poneti neke dokumente s posla, da morate odneti odeću na hemijsko čišćenje, da morate očistiti zimske čizme, kupiti povrće ili bilo šta drugo.

Sad uz svaki zadatak zamislite čistu, jasnu sliku, jasnih linija (jer ćete takvu lakše zapamtiti od bezobličnih stvari). "Npr. ako zamislite sunce - to nije dobro, jer nije čistih obrisa", kaže Ribing.

Za svaki tekst uzmite prvu sliku koja vam padne na pamet (par čizama, kese s hranom, odela na ofingerima, bilo šta) povećajte je i zadržite. Zatim počnite svaku veliku sliku polako da slažete na različite delove zamišljenog bicikla, mentalno povezujući to dvoje, recimo kao da uz prednju gumu povežete kesu iz šopinga.

Kad završite s vizualizovanjem svih zadataka, možete prelaziti pogledom po biciklu i prisećati se različitih stvari.

No, nikad nemojte nekoga povezati sa seksualnim iil nasilnim slikama, jer ćete u suprotnom svaki put kad vidite tu osobu proživeti emocionalno pražnjenje.

A ako vam se bude činilo da imate loše kratkotrajno pamćenje, nemojte posustati. Ribing, ali i mnogi drugi stručnjaci za pamćenje, tvrde da mogućnost pamćenja miliona imena nije nešto s čime se ljudi rađaju, već do njega dolaze pronalaskom onog načina pamćenja koji najbolje funkcioniše za njih.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email