None
5 0 1 0

15 ključnih pitanja koja morate postaviti partneru pre braka

Podeli
Društvo
Jasna S.
Društvo
May 10, 2017

Odluka da se venčate jedna je od najvećih u životu, pa vi i vaš partner morate imati jasne i kompatibilne odgovore na ovih 15 pitanja, pre nego što izgovorite "Da". Važno je da znate istinu o medicinskoj, porodičnoj, pravnoj i finansijskoj istoriji vašeg partnera, jer od toga zavisi kako ćete se nositi sa budućim bračnim scenarijima i problemima i to da li ćete postati deo poražavajuće statistike razvoda. Stopa razvoda brakova sve je veća iz godine u godinu. Komunikacija, saradnja i posvećenost veoma su važni faktori od kojih zavisi uspeh braka, ali je takođe važno i poznavanje sebe. Pre nego što se odlučite na brak, postavite sebi i partneru ovih 15 pitanja. Ne izbegavajte ih, jer ćete jednom možda zažaliti što ih niste ranije pitali.

Foto: onmoy.com
1. Kako ćemo se nositi sa velikom promenom u budućnosti koja utiče na vas oboje?
To može biti sjajna ponuda za posao zbog koje će vaš partner želeti da se preseli u inostranstvo, a ako vi niste spremni da pođete sa njim. on će možda otići sam. Morate unapred znati koje su vaše granice kada su u pitanju velike promene. Ako je vaš partner voljan da se preseli zbog vas, onda i vi morate biti voljni da isto uradite za njega.

2. Da li smo kompatibilni po duhovnim pitanjima i porodičnim religioznim ubeđenjima?
Niko ne želi da menja nečija dugotrajna verska ubeđenja. Zato, ako vaš partner očekuje crkvenu ceremoniju venčanja i odgajanje dece u duhu vere, budite sigurni da vam je to prihvatljivo.

3. Kako ćemo se nositi sa sopstvenim zdravstvenim problemima i problemima porodice?
Da li planirate da vaši roditelji kada ostare žive sa vama da biste brinuli o njima ili vam je potreban finansijski plan da biste plaćali dom ili osobu koja će se starati o njima?

4. Da li neko od nas ima genetsko oboljenje koje može da se prenese na decu?
Leukemija srpastih ćelija, hemofilija, rak i druge genetske bolesti ostaju u porodici. Morate znati na vreme sopstveni rizik i rizik kojim su izložena vaša buduća deca od bolesti sa obe strane. Kako biste se starali o detetu rođenim sa teškim invaliditetom?

5. Kako ćemo balansirati i uskladiti odmore i specijalne prilike sa tvojom i mojom porodicom, a takođe i kako ćemo obezbediti vreme samo za nas dvoje?
Praznici znaju biti veoma stresni, a i vaši i roditelji vašeg partnera žele da provedu vreme sa vama. Ali šta je sa vama dvoma, i vašom novom porodicom? Odluka kako da podelite vreme tako da svi budu zadovoljni može biti pravi izazov.

6. Šta oboje preduzimamo da bismo promenili sebe kako bi bili bolji ljudi?
Šta ne volite kod sebe i želite da poboljšate?

Foto: haikudeck.com
7. Gde vidimo sebe za 5, 10, 15 ili 50 godina? Da li bi naši planovi bili drugačiji da se nismo venčali?
Ne želite da saznate kasnije da je vaš partner oduvek želeo da se pridruži cirkusu, ali je propustio priliku da živi svoj san da bi bio sa vama. Ovakve neispunjene fantazije mogu stvoriti tenzije u braku.

8. Da li smo uvereni da uvek možemo da nasmejemo jedno drugo?
Radost olakšava svakodnevnu napetost. Budite sigurni da možete da se smejete jedno s drugim, čak i u kriznim vremenima.

9. Šta nas frustrira jedno kod drugog i možemo li to da popravimo? Zašto o tome nismo govorili do OVOG momenta?
Zašto čekati svađu? Pitajte partnera šta mu se dopada u vašem ponašanju i nađite način da im pomognete da osete da cenite njihovo mišljenje.

Foto: stylishwife.com
10. Kako planiramo da nam strast potraje?
Gubljenje iskre bi bilo grozno. Šta možete da se obavežete da ćete raditi da bi i nakon 40 godina još uvek privlačili jedno drugo?

11. Da li smo spremni da potražimo pomoć bračnog savetnika ako sami ne budemo mogli da rešimo probleme?
U studiji parova koji su trenutno na savetovanju, žene su bile te koje češće traže savet, dok su muževi bili nevoljni da potraže pomoć. Spremnost da potražite pomoć kada dođe do nepomirljivih razloga od izuzetne je važnosti za opstanak braka.

12. Da li mislimo da su za probleme u vezi više odgovorne stvari u vezi ili izvan nje?
Ovo pitanje otkriva da li partner misli da je rešavanje problema u njegovoj sopstvenoj moći. Unutrašnji osećaj kontrole jeste ključna osobina za rešavanje problema, kao i za pozitivno razmišljanje. Sasvim suprotan jeste osećaj da su stvari izvan vaše kontrole i da je život nešto što vam se dešava, a ne da ste vi glavni igrač u njemu. Studija romantične posvećenosti pokazala je da žene koje su razvile osećaj kontrole imaju dublje i posvećenije romantične veze, od onih koje život vide kao niz događaja koji im se dešava. Ljudi koji veruju da je kontrola u njihovim rukama, iskoristiće tu moć da rešavaju probleme, a ne da krive drugu osobu.

13. Kako su prethodne neuspele veze promenile naše ponašanje?
Većina nas je pre braka iskusila nekoliko propalih veza. Saznajte šta je vaš partner naučio iz tog iskustva i kako su promenili svoje ponašanje kao rezultat toga.

14. Koje su naše finansijske obaveze i ciljevi?
Da li ćemo živeti u dugovima kao što rad emnogi parovi ili smo spremni da investiramo u budučnost? Koje ćemo korake preduzeti da bismo pokrili sve vanredne finansijske situacije?

15. Da li osećamo da potpuno verujemo jedno drugom kada je u pitanju naša posvećenost braku?
Poverenje je tajna sigurnog braka, ispunjenog ljubavlju i dubokom odanošću. Poverenje se zaslužuje rečima i postupcima. Prvo upitajte sebe, a onda i partnera da li bezrezervno verujete jedno drugom.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email