None
12 0 1 0

12 užasnih grešaka na društvenim mrežama koje nas mogu mnogo koštati

Podeli
Društvo
Predrag J.
Društvo
Sep 21, 2017

Svako od nas koristi bar jednu društvenu mrežu. Na njima pišemo svoje buduće planove, listamo slike prijatelja, čitamo vesti, ćaskamo. Bez obzira što svi društveni mediji pokušavaju da zaštite lične podatke svojih korisnika, neke informacije koje javno ostavljamo mogu da iskoriste loši ljudi. Zato vam mi otkrivamo kako da izbegnete zamke interneta i zaštitite sebe od takvih.

1. Geolokacija

Geolokacija
Foto: brightside.me
Sigurno znate da se geografske oznake dodaju automatski. Po fabričkim podešavanjima, društveni mediji imaju ovu funkciju. Stoga, svaka osoba koja ima tu nameru može da sazna gde odmarate, gde živite, gde najčešće provodite vreme. Na vama je ako želite da preuzmete ovaj rizik.

2. Broj telefona

Broj telefona
Foto: brightside.me
Uobičajena je praksa da povežemo broj telefona sa društvenim mrežama. Ipak, ne zaboravite na zamke i rizike koje ovo donosi. Najbolje što može da vam se desi jesu pozivi od dosadnog obožavatelja ili nevaljalog deteta. Najgore što može da vam se desi jeste da vam hakuju nalog da bi vam ukrali lične podatke.

3. Datum rođenja

Datum rođenja
Foto: brightside.me
Vaš datum rođenja je važan kao i vaše puno ime i adresa. Ovaj podatak može da pomogne varalicama da vam hakuju lični ili bankarski nalog.

4. Fotografije karti, kreditnih kartica i ličnih dokumenata

Fotografije karti, kreditnih kartica i ličnih dokumenata
Foto: commons.wikimedia.org
Mnogo putnika objavljuje fotografije sa aerodroma sa kartama, opisujući svoje emocije zbog dugo očekivanog odmora. I ovde ne smete biti lakoverni. Bar kod na vašoj karti je jedinstven i može da se iskoristi da se dobiju vaši lični podaci koje ste dali avio kompaniji. Korisnici često prave i ovu grešku: kada žele da se pohvale VIP kreditnom karticom ili vozačkom dozvolom, oni objave slike na društvenim mrežama. Zapamtite da objavljivanje ovakvih fotografija nikada nije dobra ideja.

5. Objavljuju svoje buduće planove

Objavljuju svoje buduće planove
Foto: commons.wikimedia.org
Kada podelite planove za vikend sa prijateljima, zapamtite da dajete provalnicima dobar nagoveštaj kada im je najbolje vreme za planiranje pljačke. Pljačke obavljene dok ste na putu (u slučaju da ste objavili planove na društvenim mrežama) mogu biti nepriznate, pa će i zahtev za isplatu osiguranja biti odbijen.

6. Informacije o poslu

Informacije o poslu
Foto: imgrummap.club
Postoje slučajevi kada su radnici dobili otkaz zbog odavanja kompromitujućih informacija o svom poslu i pokazivanja kršenja dužnosti u kancelariji. Zato dvaput razmislite pre nego što objavite nešto vezano za posao. Vaš šef i kolege mogu biti razočarani.

7. "Pijane" slike

"Pijane" slike
Foto: brightside.me
Naravno da želite da podelite utiske sa nezaboravne žurke proteklog vikenda. Ipak, zapamtite da ako vam je nalog javan, vaše "vesele" slike neće videti samo vaši prijatelji, već i šef, rodbina i ostali korisnici društvenih mreža. To može da vas košta reputacije.

8. Lista prijatelja

Lista prijatelja
Foto: brightside.me
Praksa je pokazala da je lista prijatelja samo apstraktan broj, dokazujući da ta prijateljstva ne postoje van interneta. Zato psiholozi savetuju da uklonite sve suvišne kontakte i ostavite samo one sa kojima želite da imate komunikaciju.

9. Informacije vezane za decu

Informacije vezane za decu
Foto: brightside.me
Prvi važan aspekt jeste dečije slaganje. Pre nego što postavite smešnu fotografiju sa detetom, zapitajte se da li bi biste voleli da ono pronađe tu sliku na internetu u budućnosti. Da li će mu biti neprijatno i hoće li se uvrediti? Drugi aspekt na koji morate misliti jeste bezbednost. Organizacija za zaštitu dečijih prava tvrdi da preterano obajvljivanje informacija vezanih za decu na društvenim mrežama, olakšava zločine uperene protiv dece. Sigurno se slažete da je poslednja stvar koju želite da neki kriminalac zna koju vam školu pohađa dete. Uobičajeno je i da fotografi objavljuju slike dece koju su sreli na putovanjima. Trebalo bi da postoji pravilo da se nijedna fotografija i informacija o detetu ne sme podeliti bez dozvole njegovih roditelja.

10. Fotografije prijatelja

Fotografije prijatelja
Foto: brightside.me
Veoma često korisnici objavljuju smešne fotografije svojih prijatelja da bi im se smejali. Ali, da li je potrebno da ih pokazujete na taj način, znajući da većina vaših prijatelja može da vidi fotografiju? Ovo vas može koštati prijatelja.

11. Fotografije sa bivšim partnerom

Fotografije sa bivšim partnerom
Foto: brightside.me
Bez obzira koliko ste sentimentalni, bolje je da obrišete fotografije sa bivšim partnerom. Ovo vam može pomoći da izbegnete probleme sa novim ili potencijalnim partnerom koji vas prati na društvenim mrežama. Osim toga, nostalgične uspomene nisu uvek dobre za vaše raspoloženje.

12. Sve što niste spremni da podelite sa strancem

Sve što niste spremni da podelite sa strancem
Foto: brightside.me
Da zaključimo, ne bi trebalo da objavljujete ništa što niste spremni da podelite sa strancem. Naravno, ovo nije razloga da poludite i obrišete sve naloge na društvenim mrežama. Samo zapamtite da vaše informacije postaju javne, pa dvaput razmislite pre nego što nešto objavite.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email