None
6 0 1 0

NE OČAJAVAJTE ZBOG NEUSPEHA: 6 razloga zašto odbijanje zapravo može biti dobro po vas

Podeli
Društvo
Maki S.
Društvo
Oct 31, 2015

Ah, odbijanje. I sama reč zvuči dovoljno bolno. Možda nema većeg straha od toga da nas neko odbije, odbaci ili nam nešto uskrati, pogotovo kada nam je zaista stalo oko onoga što smo uložili – dušu, trud, ideje. Odbijanje nikada ne deluje kao dobra stvar, bar ne u trenutku.

Ono što ne razumemo u vezi s odbijanjem jeste to da je ono često samo privremeno, da nam pre ili kasnije može doneti dobro i da nas može vratiti na pravi kurs. Problem s odbijanjem nije odbijanje samo po sebi, već to što u trenutku ne razumemo da postoji šira slika. Nekada čak i ne želimo da vidimo širu sliku zato što smo suviše zauzeti time što se tešimo ili proklinjemo svet.

Evo 6 razloga zbog kojih odbijanje na kraju može da bude dobro:

1. Čeka vas nešto bolje

Čeka vas nešto bolje
Koliko puta u životu ste se osvrnuli za sobom i shvatili da vam posao, osoba u koju ste bili zaljubljeni ili stan koji ste želeli nisu bili suđeni nakon što je naišlo nešto mnogo bolje? Smejaćete se s olakšanjem kada shvatite da niste želeli prave stvari.

2. Možda niste videli širu sliku

Možda niste videli širu sliku
Ako idete na brojne razgovore na posao i nailazite samo na odbijanje, nećete ništa postići time što ćete se fokusirati na to i osećati se loše. Oni koji vas odbijaju će samo napraviti mesta za prave ljude koji će vas zaposliti.

3. Retko kad je lično (većina odbijanja zapravo nisu prava odbijanja)

Retko kad je lično (većina odbijanja zapravo nisu prava odbijanja)
Istina je da, u većini slučajeva kada nas neko odbije, problem zapravo i nije u nama. Osoba koja nas je odbila je naprosto bila fokusirana na nešto drugo. Ono što doživljavamo kao odbijanje često uopšte nije pravo odbijanje, već samo loš tajming.

4. Naučićete lekciju i moći ćete da procenite situaciju iz drugačijeg ugla

Naučićete lekciju i moći ćete da procenite situaciju iz drugačijeg ugla
Ponekad odbijanje može da vam pomogne da situaciju sagledate iz nove perspektive. Ako dobijete otkaz na poslu koji vas ne ispunjava i koji vam ne ide, to vam može pružiti priliku da shvatite u čemu ste zapravo dobri i čime biste želeli da se bavite.

5. Postaćete saosećajniji prema drugima

Postaćete saosećajniji prema drugima
Kada zbog nečega propatimo, postajemo saosećajniji prema drugim ljudima. Ako smo i sami već bili odbijeni, bićemo nežniji prema onima koje moramo da odbijemo. Kao što Opra Vinfri kaže: "Nijedno iskustvo nije uzaludno."

6. Pa šta ako su vas odbili? Preživeli ste

Pa šta ako su vas odbili? Preživeli ste
Stara izreka "ono što te ne ubije, ojača te" posebno je tačna kada se odnosi na odbijanje. Kada se osvrnete na sva odbijanja, neodgovaranja i razočaranja koja ste doživeli, bićete ponosni na to koliko toga ste prevazišli. Postaćete snažniji i otporniji na nova odbijanja (a u životu ćete garantovano doživeti još odbijanja).

Niste jedina osoba koja se suočava s odbijanjem. Opru Vinfri su otpustili s posla TV reportera i rekli joj da nije za televiziju. Majkl Džordana su izbacili iz košarkaškog tima njegove srednje škole. Urednik lokalnih novina je otpustio Volta Diznija i rekao mu da nema mašte.

J. K. Rouling je priznala da je "Hari Potera" odbilo 12 izdavačkih kuća. Evo šta je rekla o neuspehu u jednom od svojih govora: "Neuspeh u životu je neizbežan. Nemoguće je proći kroz život, a da u nečemu niste omanuli, jedino ako ste živeli toliko oprezno da zapravo niste ni živeli – u tom slučaju ste svakako omanuli."

Prema tome, zapamtite da odbijanje ne mora ništa da znači. Ono zapravo može biti preludijum u nešto mnogo bolje, pogotovo ako verujete da postoji šira slika koja će vam se otkriti vremenom. Dakle, kada se suočite s odbijanjem – glavu gore! I nikada, nikada ne odustajte od svojih snova.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email