None
1 0 1 0

MESEČARI ZNAJU TAČNO KUDA IDU: Ovo je razlog zašto nikada ne naiđu na zid ili neku prepreku

Podeli
Društvo
Milica P.
Društvo
Nov 05, 2015

Mesečari pokazuju različite oblike ponašanja počevši od čišćenja kuće, paljenja i gašenja svetla, šetanja po kući ili ulici. Što je najzanimljivije oni u toku noćne šetnje nikada ne naiđu na prepreku. Sada ćete saznati i zašto!

Naučnici Medicinskog centra NYU Langone ustanovili su da grupa ćelija u mozgu, zadužena za navigaciju (nešto poput prirodnog GPS-a), tokom noći ostaje aktivna podjednako kao u budnom stanju.

Oni su svoje istraživanje bazirali na prošlogodišnjem istraživanju, koje je pokazalo da mozak sadrži grupe ćelija zaduženih za određivanje pravca i pozicije u prostoru, koje organizmu služe kao kompas.

Eksperiment na miševima pokazao je da se aktivnost ovog posebnog tipa ćelija u toku REM faze ne menja, ali da se tokom sporotalasnog sna ubrzava za 10 odsto.

“Sposobnost određivanja pravca esencijalni je deo navigacionog sistema organizma, koji u trenu može da “resetuje” naš unutrašnji kompas ili mapu, što je prilično bitno u situacijama kao što su izlazak iz metroa i pokušaj da se u trenutku orijentišemo. Ovo istraživanje moglo bi da doprinese lečenju određenih stanja koja se manifestuju poremećajem orijentacije, poput Alchajmerove bolesti i drugih neuroloških oštećenja”, izjavio je Gjorgi Buzsaki, profesor neuroloških nauka na Univerzitetu u Njujorku.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email