None
4 0 1 0

Evo kako da partneru kažete sve što mislite i sačuvate brak

Podeli
Društvo
Jasna S.
Društvo
May 19, 2018

Da li ste do sada shvatili da je za harmoničan razvoj bilo kakvog odnosa (bilo u porodici, bilo u timu), važna određena proporcija kritika i pohvala? Naučnici su sproveli mnogo istraživanja o ovoj temi, pri čemu su došli do idealnog odnosa dobrog i lošeg. "Losada" proporcija je odnos između pozitivnog i negativnog u vezama između ljudi. Psiholog Džon Gotman je prvi koji je zabeležio uticaj ove proporcije. Preko 40 godina, on je analizirao više od 3000 brakova. Praveći razmeru između pozitivnog i negativnog u vezama, on je mogao da predvidi mogućnost razvoda sa tačnošću od 90%. Kasnije, psiholog Maršal Francisko Losada, nakon analiziranja stotina poslovnih grupa, jasno je definisao pravilnu razmeru ove proporcije.

Zašto je prava proporcija toliko važna?

Zašto je prava proporcija toliko važna?
Foto: brightside.me
Zamislite da je situacija brod. Sa jedrima. Vetar koji duva u jedra je pohvala. Kritika je kormilo. Da li će brod kretati ako je vaša kritika veća od vaše pohvala? Koliko god okretali kormilo, nećete nikuda stići bez "vetra pohvale".

Foto: brightside.me
Ili, nasuprot tome, sve što radite je pevanje pohvala partneru i žmurite na njihove nedostatke. Takav brod ne možete kontrolisati i ko zna gde će stići ako ga nosi takav vetar.

Foto: brightside.me
Losada proporcija je približno jednaka 3 pozitivnosti na 1 negativnost. Ovo je minimum neophodan da biste postigli visok učinak u bilo kom timu, bilo da su kolege, prijatelji ili članovi porodice. Maksimum je 7 pohvala na 1 kritiku. Veze koje su izvan ovih okvira, neizbešno se pogoršavaju tokom vremena.

Evo kako to funkcioniše

Evo kako to funkcioniše
Foto: brightside.me
Bez pozitivnog stava i spremnosti na kompromis, svaki odnos će se raspasti. Ali isto toliko je opasno i potpuno odsustvo negativnosti. Balans je najvažniji. Zato zapamtite ovo jednostavno pravilo: 3 pozitivnosti na 1 negativnost.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email