None
15 0 1 10

Imate problema sa nesanicom? Prestanite da spavate u istom krevetu sa partnerom i rezultati će biti zagarantovani! Evo i kako

Podeli
Društvo
Milica P.
Društvo
Jan 19, 2016

U poslednjih nekoliko godina, opšte prihvaćeno je da je san postao kritičan zdravstveni problem. Međutim, istraživači su uglavnom fokusirani na individualno ponašanje.

Ako ste mislili da lepše spavate pored voljene osobe, niste u pravu, evo i zašto.

Istražujući takozvani diadički san, odnosno spavanje sa drugim, koje upražnjava 60% ljudi, naučnici su došli do zaključka da problemi sna jednog partnera utiču i na drugog.

Kada se istražuju moždani talasi ili pokreti očiju spavača, rezultati pokazuju da bolje spavaju oni koji spavaju sami, iako oni sami kažu da su manje zadovoljni.

Glavni razlog za spavanje bez partnera je različito vreme odlaska u krevet, pa su naučnici još ranih sedamdesetih podelili spavače na „ptice pevačice“ i „sove“, a u tome im je pomogao i jutarnje-večernji upitnik iz 1976. godine sa 19 pitanja.

Foto: imdoc.es
Novija istraživanja su pokazala da do neslaganja može da dovede i genetika, neka tačka u starosti i polu, pa je profesor hronobiologije Til Roenberg, sa Ludvig Maksimilijan Univerzitezta u Minhenu, naveo da svaka osoba ima hronotipe (unutrašnji vremenski profil) koji može da varira i do 12 sati kod različitih osoba.

Foto: bmoredivasent.com
On dalje navodi da se hronotipi razlikuju kao i otisci prstiju i veličina stopala i da bi umesto podele trebalo napraviti „sova“-„ptica pevačica“ spektar.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email