None
15 0 1 0

Imate problema sa nesanicom? Prestanite da spavate u istom krevetu sa partnerom i rezultati će biti zagarantovani! Evo i kako

Podeli
Društvo
Milica P.
Društvo
Jan 19, 2016

U poslednjih nekoliko godina, opšte prihvaćeno je da je san postao kritičan zdravstveni problem. Međutim, istraživači su uglavnom fokusirani na individualno ponašanje.

Ako ste mislili da lepše spavate pored voljene osobe, niste u pravu, evo i zašto.

Istražujući takozvani diadički san, odnosno spavanje sa drugim, koje upražnjava 60% ljudi, naučnici su došli do zaključka da problemi sna jednog partnera utiču i na drugog.

Kada se istražuju moždani talasi ili pokreti očiju spavača, rezultati pokazuju da bolje spavaju oni koji spavaju sami, iako oni sami kažu da su manje zadovoljni.

Glavni razlog za spavanje bez partnera je različito vreme odlaska u krevet, pa su naučnici još ranih sedamdesetih podelili spavače na „ptice pevačice“ i „sove“, a u tome im je pomogao i jutarnje-večernji upitnik iz 1976. godine sa 19 pitanja.

Foto: imdoc.es
Novija istraživanja su pokazala da do neslaganja može da dovede i genetika, neka tačka u starosti i polu, pa je profesor hronobiologije Til Roenberg, sa Ludvig Maksimilijan Univerzitezta u Minhenu, naveo da svaka osoba ima hronotipe (unutrašnji vremenski profil) koji može da varira i do 12 sati kod različitih osoba.

Foto: bmoredivasent.com
On dalje navodi da se hronotipi razlikuju kao i otisci prstiju i veličina stopala i da bi umesto podele trebalo napraviti „sova“-„ptica pevačica“ spektar.

Foto: storage.ottawasun.com
Roenberg kaže da je najbolji način da se utvrde hronotipi, pronalaženje takozvanog središta sna, a ono se dobija tako što se izračuna prosečno trajanje sna, koje se podeli na dva i taj broj se doda na prosečno vreme sna tokom slobodnih dana.

Foto: drivennetwork.com
Ako se ode u krevet u 11 i spava do 6, doda se ¾ sati do 11 i tako je međusan negde u 2:30, pa je prema njegovim istraživanjima međusan kod 60% ljudi negde od 3:30 do 5 ujutru, dok žene imaju ranije središte sna, čak i 2 sata ranije od muškaraca.

Foto: wp.production.patheos.com
Problem nastaje u razlici između među sna radnim i slobodnim danima, koje Roenberg naziva „period društvenog delanja“, zato što je na 40% ispitanika pokazano da je taj period 2 ili više sata, a ako su u pitanju ljubavne veze taj jaz može dovesti do mnogo težih problema od spavanja.

Foto: divorce-online.co.uk
Dobra vest je da možemo da prilagodimo naše unutrašnje satove, ali konstantan rad u zatvorenom prostoru i zurenje u monitor teško će unormaliti zdrav san između para koji spava zajedno, navodi Roenberg.

Foto: 36.media.tumblr.com
Takođe, parovi koji imaju bebu će bolje funkcionisati ako odrede različite termine spavanja i brige o detetu, jer će tada imati i vremena za sebe.

Foto: valleysleepcenter.com
Psiholog na Univerzitetu u Pitsburgu, Heder Gan, koja se bavi istraživanjem spavanja kod parova, navodi da je za parove najbolje da spavaju u različitim vremenskim periodima da bi imali zdraviju vezu, ali opet da nađu vremena za sebe, nebitno da li je to jutro, pola sata pre nego što jedan partner ode na spavanje ili preko vikenda.

Foto: i.huffpost.com
Profesor Roenberg nalaže da ćemo u budućnosti moći da identifikujemo naše hronotipe putem uzorka krvi.

Foto: healthylnb.com
Da li bi to moglo da se ubaci kao informacija na prvom sastanku? „Ne!“, rekao je. „Pre svega, ne želimo da se razmnožavamo prema vrstama koje spavaju rano i vrstama koje spavaju kasno, a to bi dovelo upravo do toga“.

Foto: 1.bp.blogspot.com
"Od početka treba tolerisati razlike. Kada to uradimo, shvatićemo da različito vreme spavanja ne dovodi do problema u braku, već ga naprotiv pospešuje.“

Foto: carlaanne.com
Hrkanje može ozbiljno da poremeti odnos, te su oni koji spavaju sa osobom koja hrče skloni problemima sa spavanjem, kao što je slučaj i sa nesanicom.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email