None
7 0 1 0

IMAJU SAMO JEDAN ZADATAK: Da bogate učine još bogatijim!

Podeli
Društvo
Predrag J.
Društvo
Nov 02, 2015

Možda niste znali, ali decenijama unazad na Zapadu se razvilo jedno zanimanje koje se zove "Wealth manager", odnosno menadžer bogatstva. Njihov posao je da upravljaju bogatstvom poslodavca. Kroz njihov načn upravljanja oni izbegavaju poreze, dugove, zakonske procene i druge obaveze koje za ostatak sveta predstavljaju deo svakodnevnog života. Ovakvih profesionalaca nema mnogo širom sveta (svega 20.000), a oni se trude da se ne eksponiraju - zbog sebe, ali i zbog svojih klijenata.

Foto: (fokuzz.com
Zbog uloge koju upravljanje bogatstva igra u izbegavanju poreza, oni su, međutim, na radaru agencija za regulisanje. Tokom predsedničke kampanje Mita Romnija 2012. godine mediji su izveštavali da je njegovo lično bogastvo u iznosu od 250 miliona dolara raspoređeno po mreži investicionih fondova u poreskim rajevima i bankarskih računa, zahvaljujući čemu mu je efektivna poreska stopa bila niža od 15 odsto. Neki mediji su spomenuli da su to omogućile intervencije stručnjaka: Mit Romni zapošljava najmanje jednog stručnjaka za upravljanje bogatstvom koji stvara i održava ova ofšor utočišta.

Foto: (fokuzz.com
S obzirom na oskudne informacije o toj profesiji i njenoj ulozi u globalnoj nejednakosti, za sociologa Bruk Harington bio je imperativ da sazna više o načinima na koji ovi ljudi uspevaju da prenebregnu obaveze: bez kršenja zakona, oni omogućavaju klijentima da zaobiđu mnoge zakone, naročito one koji su napravljeni da bi sprečili neku vrstu neo-feudalne koncentracije bogatstva.

Zbog slabih izgleda da će to saznati tradicionalnim strategijama istraživanja - neočekivani poziv kako bi se dobio intervju i ankete - Haringtonova je odlučila da se uvuče među njih, tačnije, prošla je obuku za menadžera bogatstva.

Kako postati menadžer bogatstva?

Prva faza njenog istraživanja trajala je dve godine, tokom kojih je potrošila hiljade dolara i prešla stotine hiljada kilometara. Iako nikada nije radila kao menadžer bogatstva, obuka za tu struku otvorila joj je vrata u tajanstveni svet u koji inače ne bi imala pristupa.

Cilj nije bio samo da se upozna sa oblašću i njenim metodama, već, pre svega, da dođe u dodir s ljudima koji se tom profesijom bave.

“Sedeli smo zajedno na predavanjima, zajedno smo jeli i obično odsedali u istim hotelima. Zahvaljujući tome sam često dolazila u neformalnu interakciju s njima, što mi je omogućilo da prikupljam informacije u vezi sa tom profesijom i pridobijem ljude za intervjue”, kaže ona

Diploma koju je stekla posle dve godina bila je i ulaznica za sastanke menadžera bogatstva, gde je takođe mogla da nađe ljude koji bi bili voljni da razgovaraju.
Posle svega, obavila je 65 razgovora u 18 zemalja - od Švajcarske i Velike Britanije do Sejšela u Indijskom okeanu.

Ono što je saznala tokom svojih istraživanja, čiji će rezultati biti objavljeni sledeće godine u knjizi u izdanju “Harvard juniversiti presa”, bio je ne samo uvid u nastanak sve veće nejednakosti bogatstva širom sveta, već i u nešto što je u još većoj meri uznemirujuće: ostvarenje libertarijanske fantazije u kojoj profesionalna intervencija omogućava najbogatijim ljudima na svetu da budu ne samo oslobođeni poreskih obaveza, već i svakog zakona koji smatraju nepogodnim.

Tajni svet brutalnih profesionalaca

Očekuje vas skupa brakorazvodna parnica? Nema problema - samo unajmite menadžera bogatstva da vašu imovinu uloži u povrenički fond u poreskom raju. Tada ta imovina više neće glasiti na vaše ime, pa ne može biti obuhvaćena procenom. Čak i da sud u inostranstvu zatraži razbijanje vašeg fonda, ako imate dovoljno pametnog menadžera bogatstva, izbeći ćete procenu. Ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev je nedavno postigao nagodbu u “najskupljoj brakorazvodnoj parnici u istoriji”. Iako je sud u Švajcarskoj polovinu njegovog bogatstva od oko devet milijardi dolara prvobitno dodelio njegovoj bivšoj supruzi Eleni, apelacioni sud je kasnije rešio da je većina tog bogatstva nedodirljiva zato što je deo povereničkog fonda ili iz nekog drugog razloga ne podleže zakonu.

Izbegavanje poreza - savršeno legalna praksa smanjenja poreskih obaveza - najmanje je čudo koje menadžeri bogastva mogu da postignu za svoje klijente. Oni takođe mogu da im pomognu da promene državljanstvo ako pasoš određene zemlje znači da moraju da poštuju neprihvatljive zahteve. Osnivač Fejsbuka Eduardo Saverin odrekao se američkog državljanstva da bi postao Singapurac. Reč je o klasičnoj strategiji upravljanja bogatstvom. Zahvaljujući sve većem broju profesionalaca u ovoj oblasti, broj slučajeva odricanja od američkog državljanstva trenutno je najveći u istorijia i nastavlja da raste.

Najzad, menadžeri bogatstva mogu da svojim klijentima obezbede neku vrstu finansijske besmrtnosti, na primer, tako što će pravo na nasledstvo biti uslovljeno ispunjavanjem određenih obaveza, kao što su nastavljanje porodičnog biznisa ili rađanje dece.

Neshvaćeni zaštitnici velikih bogatstava

Neki od stručnjaka sa kojima je Bruk Harington razgovarala kažu da sebe doživljavaju kao neshvaćene dobre momke. Oni sebe prikazuju kao zaštitnike koji štite vremešne klijente od gramzivih naslednika i kao kvazi-članove porodice bogatih roditelja koji traže savet kako da spreče da njihovu decu upropaste nerad i lak pristup drogama.

Neki kažu da svoje klijente vide kao prijatelje. Letuju s njima, prisustvuju venčanjima članova njihove porodice i oplakuju ih na pobrebu. Drugi izražavaju prezir prema najvećim bogatašima i zgražavanje zbog načina na koji upravljanje bogatstvom doprinosi da njihovi klijenti izbegnu vladavinu zakona.

“Amerikanac s kojim sam razgovarala u Ženevi rekao mi je da grupa njegovih klijenata u Monaku iskreno verovala da su potomci faraona i da im je suđeno da naslede svet; rekao je da se oni do te mere dosađuju i da su toliko dekadentni da im je omiljeni sport spavanje sa ženom onog drugog.

“Rekao sam mojim kolegama. Ako ikada postanem kao naši klijenti, odmah me ubijte”, izjavio je on.

Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email