None
12 0 1 0

11 užasnih rečenica koje mogu uništiti i najsrećniji brak

Podeli
Društvo
Jasmina G.
Društvo
May 10, 2018

Stvari koje govorimo voljenimo osobama u afektu ili zbog umora mogu biti veoma opasne i učiniti zajednički život izuzetno napetim i nepodnošljivom. Ponekad jednostavno dovedu do raskida veze ili razvoda braka. Psiholozi kažu da je ovih 11 fraza najbolje nikada ne izgovoriti jer su katastrofalne za ljubavne veze. Bolje se ugrizite za jezik, nego da kasnije zažalite zbog svojih reči.

1. Fraze koje potcenjuju osećanja vašeg partnera

Fraze koje potcenjuju osećanja vašeg partnera
Foto: brightside.me
Kada izgovorimo fraze poput "Oh, kakva glupost!" ili "Ne uzmerivaj se toliko zbog posla!" ili "Koliko ćeš još dugo da brineš o tome?", mi ne tešimo i ne uveravamo partnera. Mi zapravo potcenjujemo njihova osećanja. Naš partner nam se neće otvoriti ako odbijamo njegova osećanja ili ih smatramo smešnim. Osećaće se usamljeno i nazadovoljno, što će uticati na vezu. Umesto toga, pokušajte da razumete šta je uzrok partnerovih osećanja.

2. Ravnodušne fraze

Ravnodušne fraze
Foto: brightside.me
Ako su jedan ili oba parntera izgubila interesovanje za ponašanje onog drugog, to znači da je par na putu da raskine. Ne razbacujte se okolo rečima koje izražavaju ravnodušnost. Osluškujte sebe i razgovarajte o tome kako se osećate sa partnerom.

3. "Upoređujuće" fraze

"Upoređujuće" fraze
Foto: brightside.me
Nikada ne poredite svog partnera da mužem ili ženom drugih ljudi ako ovo poređenje nije u njihovu korist. Umesto da psotavljate nekoga kao primer, fokusirajte se na pozitivno i sve dobro što vam vaš partner donosi u životu.

4. Fraze koje generalizuju

Fraze koje generalizuju
Foto: brightside.me
Pokušavajte da izbegavate fraze koje sadrže generalizaciju poput "uvek", "nikada", "konstantno": Koristeći ove reči, vi krivite svog partnera za probleme od juče, danas i sutra. Mnogo je efikasnije da se koncentrišete na sadašnjost, pokušate da nađete zajedničko rešenje i takođe da napustite poziciju tužioca. Razgovarajte o svojim osećanjima. Tako jedino partner može da vas čuje i razume.

5. Reči koje uništavaju samopouzdanje vašeg partnera

Reči koje uništavaju samopouzdanje vašeg partnera
Foto: brightside.me
Svim ljudima bez izuzetka, potrebno je čvrsto samopouzdanje, a reči koje ga degradiraju traumatične su za sve. Ako se razbacujete frazama poput: "Ti sebe nazivaš muškarcem!" ili "Ko bi tebe želeo?" ili "NIkome nisi potrebna!", vaš partner će pre ili kasnije otići nekome ko će ga voleti i ceniti, nekome ko će ga obožavati. Da li to je to cilj kome stremite?

6. Fraze koje prete raskidom

Fraze koje prete raskidom
Foto: brightside.me
"Želim razvod." "Želim da pobegnem od tebe." "Idem kod mame." Ako nemate čvrstu nameru da se razvedete ili raskinete, nikada ne govorite ove reči. Generalno, ne srljajte sa frazama koje ne oslikavaju vaša istinska osećanja i želje. Kao prvo, to se zove manipulacija da biste dobili nešto od partnera. Kao drugo, to može da dovede do posledica na koje niste spremni.

7. Fraze koje izražavaju žaljenje što ste se upoznali ili venčali

Fraze koje izražavaju žaljenje što ste se upoznali ili venčali
Foto: brightside.me
Malo reči ima destruktivnu moć kao fraza "Bilo bi bolje da se nikada nismo upoznali!" Značenje ove fraze jeste da je vaš partner kriv za sve loše stvari koje su vam se dogodile nakon što ste se upoznali. U vašoj percepcija, mnogo je više loših od onih dobrih uspomena. Ne izgovarajte ovakve uvredljive reči. Bolje je da se zapitate kolika je vaša odgovornost za ono što se dešava u vezi? Koliki je vaš lični doprinos činjenici da u vezi nema radosti i harmonije?

8. Fraze koje opterećuju partnera osećajem krivice

Fraze koje opterećuju partnera osećajem krivice
Foto: brightside.me
"Za sve si ti kriv." "Zbog tebe se stalno svađamo." "Da nije tebe, ne bismo kasnili." Za razliku od konstruktivne kritike u cilju poboljšanja situacije i odnosa, ove izjave stvaraju osećaj krivice. Njihov glavni cilj nije rešavanje problema već manipulacija partnerom.

9. Fraze koje umanjuju važnost vašeg partnera

Fraze koje umanjuju važnost vašeg partnera
Foto: brightside.me
"Mogu definitivno da živim bez tebe!", "Sa tobom sam samo iz sažaljenja i zbog dece!" Ili jednostavno "Snaći ću se bez tebe." Ove fraze nikada ne smeju biti izgovorene, koliko god žustra bila rasprava. Ljubav i veza su ono što vam je od ogromne vrednosti, a svađe - one su prolazne.

10. Fraze poput "To nije tvoja stvar!"

Fraze poput "To nije tvoja stvar!"
Foto: brightside.me
Ako kažete partneru "To nije tvoja stvar", "Gledaj svoja posla" ili "Ne moram tebi da podnosim izveštaj", stavljate im do znanja da ih ne cenite i da ne smatrate važnim da budete iskreni prema njima. Dakle, tresete temelje vašeg odnosa.

11. Reči (ili dela) koja ukazuju na nevoljnost da komunicirate

Reči (ili dela) koja ukazuju na nevoljnost da komunicirate
Foto: brightside.me
Kada se jedan partner ogradi od drugog zidom tišine, to je opasnije od bilo kojih reči. Zapravo, ovo je "prekid komunikacije" u paru. Partneri se međusobno ne razumeju i ne mogu pronaći rešenje za novonastale probleme.Jedini način je da odluče... da razgovaraju. Koliko god neprijatan ili bolan razgovor bio, mnogo je bolji od tišine. Na kraju, daje vam šansu da čujete jedno drugo.

12. Brinite o svojoj zajednici! I neka vam ljubav traje zauvek!

Brinite o svojoj zajednici! I neka vam ljubav traje zauvek!
Foto: brightside.me
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email