None
6 0 1 0

Evo zbog čega francuska deca nikada nemaju izlive besa

Podeli
Društvo
Sashka M.
Društvo
Sep 02, 2017

Možda ste već imali prilike da primetite da su francuska deca deca lepo vaspitana, vrlo pametna i aktivna. Ona skoro nikad nisu nevaljala i plačljiva, jedu šve što im se posluži i uvek se ljubazno javljaju susedima. Sigurno ste se zapitali u čemu je tajna njihovog lepog vaspitanja. Danas vam otkrivamo koji je to "tajni sastojak" koji roditelji iz Francuske dodaju u vaspitavanje svoje dece.

Bebina prva godina

Bebina prva godina
Foto: ccberkshire.org
Majke u Francuskoj se vraćaju na posao 10 nedelja posle porođaja. Prema njihovom zakonu, majka može ostati na odsustvu i duže od 10 nedelja i da sačuva posao, ali uz manja primanja. Nakon povratka majke na posao, dete kreće u jaslice. Na taj način je dete od malih nogu okruženo različitim ljudima, brže se prilagođava i mnogo je samostalnije u životu.

Francuska deca se uče samostalnosti

Francuska deca se uče samostalnosti
Foto: brightside.me
Deca se od malena navikavaju da spavaju u svom krevetu, čak i u svojoj sobi. Ako se dete probudi u toku noći, majka će obično sačekati par trenutaka da bi videla da li ja zaista neophodno da ode kod deteta.
Pored toga, deci se odmalena daje sloboda. Retko ćete u parku videti roditelje da se igraju sa decom, jer se oni ne mešaju ni u njihovu igru ni konflikte i puštaju ih da svoje svađe rešavaju sami.

Ne postoji hrana posebno za decu

Ne postoji hrana posebno za decu
Foto: brightside.me
Hrana je jedan od ključnih delova francuske kulture i pauza za ručak kod njih traje 2 sata. Francuzi smatraju da je vrlo važno da porodica ima bar jedan zajednički obrok dnevno. Deca i roditelji jedu istu hranu, i iako roditelji ne teraju decu da jedu ono što ne vole, insistiraju da makar probaju svaki obrok.

Učenje kod kuće i maniri

Učenje kod kuće i maniri
Foto: brightside.me
Vrlo je uobičajeno da deca od 5 godina ne znaju da čitaju i roditeljima to nimalo ne smeta. Detinjstvo je vreme kada deca uče da sanjaju, istražuju i uče kako da budu ljubazna i odgovorna. Kada za to dođe vreme, naučie i da čitaju i pišu.
U Francuskoj su takođe vrlo bitni maniri. Njihova deca se uvek lepo jave i pozdrave, mirna su u gužvi i ustupaju mesta starijima u prevozu. Još kao mali nauče 4 važne fraze : "hvala", "dobar dan", "nema na čemu" i "doviđenja".

Nedelja je porodični dan

Nedelja je porodični dan
Foto: brightside.me
Ovaj dan je uvek unapred isplaniran i rezervisan za izlet, roštilj u prirodi ili vožnju biciklom.
Kada je u pitanju porodica, bitno je i naglasiti da u Fancuskoj bake i deke ne čuvaju decu. Porodica se obično okuplja vikendom, kada se svi zajedno druže i uživaju, ali češće ćete starije ljude videti kako piju kafu ili čašu vina u restoranu nego da se sve vreme brinu o unucima.

Deca dobijaju džeparac

Deca dobijaju džeparac
Foto: brightside.me
Tokom kupovine deca su obično mirna i ne traže roditeljima da im kupe slatkiše ili igračke. Od 7. godine ona dobijaju džeparac, koji mogu da troše onako kako sami žele, a novac koji dobijaju srazmeran je njihovim godinama
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email