None
6 0 1 0

FRANCUSKINJE NAJBOLJE ZNAJU: Ovo su razlozi zašto njihova deca NIKADA nisu besna i bezobrazna

Podeli
Društvo
Sashka M.
Društvo
Sep 02, 2017

Možda ste već imali prilike da primetite da su francuska deca deca lepo vaspitana, vrlo pametna i aktivna. Ona skoro nikad nisu nevaljala i plačljiva, jedu šve što im se posluži i uvek se ljubazno javljaju susedima. Sigurno ste se zapitali u čemu je tajna njihovog lepog vaspitanja. Danas vam otkrivamo koji je to "tajni sastojak" koji roditelji iz Francuske dodaju u vaspitavanje svoje dece.

Bebina prva godina

Bebina prva godina
Foto: ccberkshire.org
Majke u Francuskoj se vraćaju na posao 10 nedelja posle porođaja. Prema njihovom zakonu, majka može ostati na odsustvu i duže od 10 nedelja i da sačuva posao, ali uz manja primanja. Nakon povratka majke na posao, dete kreće u jaslice. Na taj način je dete od malih nogu okruženo različitim ljudima, brže se prilagođava i mnogo je samostalnije u životu.

Francuska deca se uče samostalnosti

Francuska deca se uče samostalnosti
Foto: brightside.me
Deca se od malena navikavaju da spavaju u svom krevetu, čak i u svojoj sobi. Ako se dete probudi u toku noći, majka će obično sačekati par trenutaka da bi videla da li ja zaista neophodno da ode kod deteta.
Pored toga, deci se odmalena daje sloboda. Retko ćete u parku videti roditelje da se igraju sa decom, jer se oni ne mešaju ni u njihovu igru ni konflikte i puštaju ih da svoje svađe rešavaju sami.

Ne postoji hrana posebno za decu

Ne postoji hrana posebno za decu
Foto: brightside.me
Hrana je jedan od ključnih delova francuske kulture i pauza za ručak kod njih traje 2 sata. Francuzi smatraju da je vrlo važno da porodica ima bar jedan zajednički obrok dnevno. Deca i roditelji jedu istu hranu, i iako roditelji ne teraju decu da jedu ono što ne vole, insistiraju da makar probaju svaki obrok.

Učenje kod kuće i maniri

Učenje kod kuće i maniri
Foto: brightside.me
Vrlo je uobičajeno da deca od 5 godina ne znaju da čitaju i roditeljima to nimalo ne smeta. Detinjstvo je vreme kada deca uče da sanjaju, istražuju i uče kako da budu ljubazna i odgovorna. Kada za to dođe vreme, naučie i da čitaju i pišu.
U Francuskoj su takođe vrlo bitni maniri. Njihova deca se uvek lepo jave i pozdrave, mirna su u gužvi i ustupaju mesta starijima u prevozu. Još kao mali nauče 4 važne fraze : "hvala", "dobar dan", "nema na čemu" i "doviđenja".

Nedelja je porodični dan

Nedelja je porodični dan
Foto: brightside.me
Ovaj dan je uvek unapred isplaniran i rezervisan za izlet, roštilj u prirodi ili vožnju biciklom.
Kada je u pitanju porodica, bitno je i naglasiti da u Fancuskoj bake i deke ne čuvaju decu. Porodica se obično okuplja vikendom, kada se svi zajedno druže i uživaju, ali češće ćete starije ljude videti kako piju kafu ili čašu vina u restoranu nego da se sve vreme brinu o unucima.

Deca dobijaju džeparac

Deca dobijaju džeparac
Foto: brightside.me
Tokom kupovine deca su obično mirna i ne traže roditeljima da im kupe slatkiše ili igračke. Od 7. godine ona dobijaju džeparac, koji mogu da troše onako kako sami žele, a novac koji dobijaju srazmeran je njihovim godinama
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email