None
4 0 1 0

Evo zašto su dugmići na ženskim i muškim košuljama na različitim stranama

Podeli
Društvo
Dragana P.
Društvo
Aug 15, 2017

Da li ste se ikada upitali zašto se na muškim i ženskim košuljama i majicama, dugmići nalaze na različitim stranama? Na muškoj odeći dugmad su uvek na desnoj strani, a na ženskoj odeći na levoj strani. Zbog čega je tako? Razloge za to možda možemo potražiti u činjenici da je industrija mode došla do te tačke da se muška i ženksa odeća ne razlikuju po dizajnu. Ranije je bilo jednostavno: muškarci nose pantalone, žene nose haljine. Ipak, razlog zašto su dugmići na različitim stranama moramo potražiti dublje u istoriji. Koncept oblačenja muškaraca i žena nekada je bio mnogo drugačiji.

1. Raniji modni trendovi bili su po prirodi patrijarhalni

Raniji modni trendovi bili su po prirodi patrijarhalni
Foto: pinimg.com
Moda je evoluirala i više nije zastupljen patrijahalni koncept. Muškarci i žene nose sličnu odeću. Zapravo, žene su te koje uglavnom nose odeću muškog kroja, dok muškarce u haljinama baš i ne viđamo. Ipak, jedan faktor se nije promenio i kada su žene počele da nose bluze i donje majice u docnijim vekovima. Postoji nekoliko teorija zašto su dugmići na muškoj i ženskoj garderovi na različitim stranama, a nijedan nema veze sa tim koju ruku više koriste muškarci, a koju žene.

2. Zanimljiva teorija odnosi se na oružje koje su muškarci nosili

Zanimljiva teorija odnosi se na oružje koje su muškarci nosili
Foto: pinimg.com
U interesantnoj teoriji koju su izneli istoričari, govori se o tome da je ovaj trend nastao kada u vreme kada su muškarci uglavnom nosili mačeve. Ovo se obično odnosi na 15. vek, rane dane viteštva i vitezova u sjajnim oklopima. Muškarci su mačeve držali na levoj strani da bi im bili pristupačni za desnu ruku. Leva ruka im je ostajala slobodna da zakopčaju tuniku i odeću ako bi se otkopčala u borbi.

3. Kako su se žene oblačile u ranijim vekovima

Kako su se žene oblačile u ranijim vekovima
Foto: vorply.com
Moda je u to doba bila povlastica elite, a dugmići su bili trend koji su tada samo bogati mogli da priušte. Žene iz visokih staleža nisu se oblačile same, već su ih oblačile sluškinje. To je takođe bio simbol bogatstva i društvenog položaja. Dugmići su se zbog toga nalazili sa leve strane, da bi sluškinje mogle da ih zakopčaju desnom rukom.

4. Ženska garderoba i dalje ima dugmiće na levoj strani

Ženska garderoba i dalje ima dugmiće na levoj strani
Foto: thisisinsider.com
Mada se žene odavno oblače same, gorenavedeni faktori bili su toliko validni da se trend dugmića na različitim stranama zadržao i dan-danas.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email