None
6 0 1 0

6 roditeljskih grešaka zbog kojih su nam deca nevaspitana

Podeli
Društvo
Natalija Z.
Društvo
Jun 13, 2017

Svaki roditelj želi da njegovo dete bude lepo vaspitano i ne sumnjamo da dajete sve od sebe. Ipak, često se dešava da se vaše dete neprimereno ponaša u određenim situacijama i pred određenim ljudima. Mislite da ste strogi, da radite sve kako treba i da su to samo faze u razvoju? Iznenadićete se, ali upravo ste vi ti koji prave greške, koja ze posledice imaju ovakvo ponašanje vaše dece. Pogledajte šta radite, a zapravo nikako ne biste smeli!

1. Navika prekidanja drugih

Navika prekidanja drugih
Foto: brightside.me
Reći "Ne prekidaj me" ne funkcioniše. Učite svoje dete da čeka svoj red u razgovoru svakoga dana kod kuće dok večerate zajedno ili razgovarate telefonom sa kolegama. Na primer, pre nego što pozovete nekoga, recite detetu: " Sada ću da razgovaram telefonom i niko me neće prekinuti. Završiću razgovor kada kazaljka na satu dostigne taj broj!"

2. Vaše dete dodiruje stvari u prodavnici ili insistira da mu ih kupite

Vaše dete dodiruje stvari u prodavnici ili insistira da mu ih kupite
Foto: brightside.me
Važno je da naučite svoje dete da ne može dobiti sve što poželi, jer ne možete kupiti sve što se prodaje, a nije vam potrebno. Oni misle da kupujete stvari bez ikakvog sistema: ne razumeju da zapravo imate spisak za kupovinu. Zato budite spremni pre odlaska u prodavnicu. Napravite zajedno listu namirnica koje su vam potrebne (nacrtajte ih ako vaše dete još uvek ne ume da čita). Neka vaše dete bude odgovorno za spisak, gledajući kako ga pratite.

3. Vaše dete ne koristi ljubazne reči

Vaše dete ne koristi ljubazne reči
Foto: brightside.me
Što pr epočnete dete da podučavate ljubaznosti, to bolje. Mešutim, dok neki to lako shvate, drugi nećće razumeti iz prve. Pokažite svom detetu magiju ljubaznih reči: ne radite ništa što vam zatraže dok ne kažu "molim te". Recite "zdravo", "ćao", "hvala ti" prvi,bez čekanja da vaša dete zapamti.

4. Ne znaju kada da prestanu

Ne znaju kada da prestanu
Foto: brightside.me
Deci je teško da shvate da postoje informacije koje ne treba deliti sa drugima. Oni ne znaju za sram i stid, i nemaju iskustva sa pogrešnim rečima izrečenim u pogrešno vreme. Roditelji, pak, vrlo dobro znaju. Pokušajte da uspostavite koncept "kućna tajna", što bi značilo sve one stvari koje ne bi trebalo da kažete drugim ljudima.

5. Plaše se da budu bez vas

Plaše se da budu bez vas
Foto: brightside.me
Dete odrasta u strahu da ode od roditelja, kada oni stalno postavljaju prepreke između dece i uobičajenih aktivnosti. U njihovoj glavi se vrti scenario: Ako se spustim niz tobogan, razbiću se ili ću iscepati odeću.Zbog toga, kada jednom roditelj u dobrom raspoloženju konačno dozvovli detetu da ide slobodno na igralište, ono će verovatno odlučiti da ne rizikuje svoj "život" zbog trenutnog zadovoljstva.

6. Oni uznemiravaju druge ljude

Oni uznemiravaju druge ljude
Foto: brightside.me
Ako dete lako započinje razgovor sa nepoznatim osobama, to je znak poverenja u porodici. Međutim, to može značiti i da dete ne zna da odrasli mogu imati druge interese. Ilustrativni primer je kada roditelji ne mogu da rade ono što žele ili moraju, zato što pokušavaju da sve svoje vreme provedu sa svojim mališanom. Zato nije čudno kada dete ne može da zamisli da ljudi žele bilo šta drugačije od onoga što ono samo želi.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email