None
9 0 1 0

Evo kako da sprečite da vam deca postanu zavisna od telefona i tableta

Podeli
Društvo
Jasna S.
Društvo
Sep 18, 2017

Moderna deca već u ranom dobu postanu bliska sa računarima, pametnim telefonima i tabletima. Ovaj trend brine roditelje, pedijatre i psihologe koji govore o mogućim negativnim posledicama koje prekomerna upotreba ovih uređaja može imati. Kako da zaštitimo našu decu? Mi smo spremili 8 osnovnih principa zdrave interakcije sa digitalnim uređajima, koji važe i za decu i za vas same.

1. Odredite koje je maksimalno vreme koje dete može da provede na uređaju

Odredite koje je maksimalno vreme koje dete može da provede na uređaju
Foto: brightside.me
Vreme koje dete može da provede gledajući televiziju ili koristeći digitalne uređaje zavisi od njegovog doba. Svetska akademija pedijatara daje sledeće preporuke:
• Od rođenja do 18 meseci: bez ekrana, uključujući TV. Jedini izuzetak jesu Skype razgovori da voljenim bakama i dekama i drugim rođacima.
• Od 2 do 5 godina: vreme provedeno gledajući u ekran ne sme biti više od sat vremena dnevno. Ovih sat vremena uključuje sve: mobilni telefon, TV, tablet i kompjuter.
• Za decu stariju od 6 godina od izuzetnog je značaja ograničiti vreme provedeno sa digitalnim uređajima (većina specijalista kaže da je maksimum 2 sata dnevno). Važno je da ovi uređaji ne troše vreme predviđeno za spavanje, fizičku aktivnost ili druge aktivnosti neophodne za zdrav razvoj vašeg deteta.

2. Nemojte jednostavno da zabranjujete – dajte druge predloge

Nemojte jednostavno da zabranjujete – dajte druge predloge
Foto: brightside.me
Oduzimanje telefona/tableta/laptopa uz reči „idi radi nešto drugo“ direktan je put do sukoba. Moramo da im ponudimo alternativne interesantne aktivnosti: sport, planinarenje, crtanje, čitanje, pecanje sa tatom, zavisno od doba i interesovanja deteta.

3. Dajte primer

Dajte primer
Foto: brightside.me
Deca kopiraju ponašanje roditelja. Ako majka čita knjigu, verovatnoća da će dete takođe želeti knjigu mnogo je veća nego ako majka provodi vreme na telefonu. Razmislite o vašem odnosu sa digitalnim uređajima. Koliko vremena provodite na njima? Koliko često proveravate e-mail, društvene mreže, novosti? Da li imate slobodne dane kada ne koristite internet i digitalne uređaje?

4. Budite posrednik i vodič za komunikaciju sa digitalnim svetom

Budite posrednik i vodič za komunikaciju sa digitalnim svetom
Foto: brightside.me
Pokažite detetu da internet i digitalni uređaji ne služe samo za zavavu, već i da su izvor informacija i skladište znanja. Ohrabrujte dete da istražuje i postavlja pitanja. Budite spremni da odgovorite i podelite sa njim svoje iskustvo.

5. Obratite pažnju na kvalitet sadržaja za koji je dete zainteresovano

Obratite pažnju na kvalitet sadržaja za koji je dete zainteresovano
Foto: brightside.me
Do 9. godine, roditelji bi trebalo da kontrolišu pristup deteta internetu. Dajte prednost obrazovnim programima i sajtovima koji pomažu da dete razvije različite visine. Pogledajte funkciju „kontrola roditelja“ koja ograničava deci pristup određenim sajtovima.

6. Odaberite delove kuće u kojima se neće koristiti internet i digitalni uređaji

Odaberite delove kuće u kojima se neće koristiti internet i digitalni uređaji
Foto: brightside.me
Izaberite određene prostorije (spavaća soba, dečija soba) i vreme (porodična večera, vreme za aktivnosti spolja) u kojima se nikada neće koristiti internet i digitalni uređaji. Ne stavljajte kompjuter u dečiju sobu. Dajte im do znanja da ne smeju da donose telefon i li tablet za sto ili u spavaću sobu. Pedijatri takođe preporučuju da se digitalni uređaji ne koriste jedan sat pre spavanja.

7. Pomozite detetu da razume principe komunikacije na internetu i izbegne moguće greške

Pomozite detetu da razume principe komunikacije na internetu i izbegne moguće greške
Foto: brightside.me
Za vaše dete je bolje da ne koristi društvene mreže dok ne napuni 12 godina. Za tinejdžere može biti značajno korišćenje društvenih mreža jer je to period kada uče da razumeju sebe i da predstva sebe drugima. Važno je da budete u blizini i pomognete vašem tinejdžeru da bolje razume principe „online“ života. Ipak, ne sprijateljavajte se sa detetom na društvenim mrežama i definitivno ne komentarišite njihove objave i fotografije – upamtite da vaše dete ima pravo na lični prostor.

8. Upozorite dete na rizike

Upozorite dete na rizike
Foto: brightside.me
Jednom kada dozvolite detetu da surfuje internetom bez nadzora, ono mora znati o mogućim opasnostima na internetu. Važno je da mu objasnite:
• kako da odgovori na maltretiranje na intrnetu;
• kako i zašto da da koristi bezbedonosna podešavanja;
• opasne posledice ostavljanja otvorenog pristupa ličnim podacima;
• skidanju materijala i plagijatima.
Kažite svom detetu da sve što postavi na internet ide na javni domen i ostaje tamo zauvek. Sve što m tamo pronađemo mora biti tretirano sa pažnjom i oprezom. Konačno, recite svom detetu da uvek može da vam se obratu u slučaju problema bez straha od kritikovanja.

9. Bonus

Bonus
Foto: brightside.me
Moderne tehnologije mogu biti opasne, ali ne trudite se da potpuno izolujete dete od njih. Nakon svega, one su sjajan izvor znanja i mogu da podstaknu kreativnost. Pogledajte ove uređaje koje su osmislila deca: prenosni bioskop i LEGO držač za tablet.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email