None
10 0 1 5

TAČNO NA VREME ZA DAN ZALJUBLJENIH: Da li ste ikada čuli za ovih 10 bogova ljubavi?

Podeli
Društvo
Predrag J.
Društvo
Feb 07, 2016

Kako se približava Dan zaljubljenih, misli mnogih od nas usmerene su ka ljubavi, sili koja je tokom vekova nadahnula mnoge slikare, muzičare i književnike. Kada danas pomislimo na bogove ljubavi, prvo nam na pamet padnu oni iz grčke i rimske tradicije, poput Afrodite i Venere (zanimljiv podatatak - na je Kupidonova mama!), ali na svetu postoje mnogobrojne kulture i svaka od njih ima svoju predstavu ljubavi. Pogledajte kakve moći imaju čuvari ljubavi širom sveta i razmislite kako vam one mogu pomoći u ovom Dan zaljubljenih.

Ksortiketal

Ksortiketal
Foto: littlethings.com
Ksortiketal je astečka zaštitnica plodnosti, lepote i ženske seksualnosti. Štiti trudnice i mlade majke i često se prikazuje okružena biljkama, cvećem i leptirima. Asteci su smatrali da je cvet nevena njen simbol.

Aine

Aine
Foto: littlethings.com
Irska boginja ljbavi i plodnosti čije moći deluju na letnjem suncu. Može da smrtnom čoveku daruje moć da vlada, ali isto tako može i da je oduzme. Prikazuje se kao crvena kobila, a njene moći deluju i na rast useva.

Ošun

Ošun
Foto: littlethings.com
Verovanje u ovo božanstvo prisutno je u religijama zapadne Afrike koje se zovu ifa i joruba. Ošun je duh ljubavi, plodnosti, ženske seksualnosti i čiste vode. Ona se može naći na izvorima bistre vode i veoma voli med.

Ju Lao

Ju Lao
Foto: littlethings.com
Ju Lao potiče iz kineske mitologije i zaštitnik je braka. Pojavljuje se kao starčić koji stoji ispod punoga meseca i vezuje parove koji su suđeni jedno drugom crvenom niti koja je nevidljiva očima smrtnika. Legenda kaže da ništa ne može razdvojiti osobe koje je Ju Lao zavezao.

Hator

Hator
Foto: littlethings.com
Hator je boginja ljubavi, radosti i majčinstva, u drevnom Egiptu. Često je prizivana da pomogne ženama pri porođaju. Poznata je njena povezanost sa kravama, pa se često predstavlja sa rogovima i tirkiznom ogrlicom.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email