None
10 0 1 0

TAČNO NA VREME ZA DAN ZALJUBLJENIH: Da li ste ikada čuli za ovih 10 bogova ljubavi?

Podeli
Društvo
Predrag J.
Društvo
Feb 07, 2016

Kako se približava Dan zaljubljenih, misli mnogih od nas usmerene su ka ljubavi, sili koja je tokom vekova nadahnula mnoge slikare, muzičare i književnike. Kada danas pomislimo na bogove ljubavi, prvo nam na pamet padnu oni iz grčke i rimske tradicije, poput Afrodite i Venere (zanimljiv podatatak - na je Kupidonova mama!), ali na svetu postoje mnogobrojne kulture i svaka od njih ima svoju predstavu ljubavi. Pogledajte kakve moći imaju čuvari ljubavi širom sveta i razmislite kako vam one mogu pomoći u ovom Dan zaljubljenih.

Ksortiketal

Ksortiketal
Foto: littlethings.com
Ksortiketal je astečka zaštitnica plodnosti, lepote i ženske seksualnosti. Štiti trudnice i mlade majke i često se prikazuje okružena biljkama, cvećem i leptirima. Asteci su smatrali da je cvet nevena njen simbol.

Aine

Aine
Foto: littlethings.com
Irska boginja ljbavi i plodnosti čije moći deluju na letnjem suncu. Može da smrtnom čoveku daruje moć da vlada, ali isto tako može i da je oduzme. Prikazuje se kao crvena kobila, a njene moći deluju i na rast useva.

Ošun

Ošun
Foto: littlethings.com
Verovanje u ovo božanstvo prisutno je u religijama zapadne Afrike koje se zovu ifa i joruba. Ošun je duh ljubavi, plodnosti, ženske seksualnosti i čiste vode. Ona se može naći na izvorima bistre vode i veoma voli med.

Ju Lao

Ju Lao
Foto: littlethings.com
Ju Lao potiče iz kineske mitologije i zaštitnik je braka. Pojavljuje se kao starčić koji stoji ispod punoga meseca i vezuje parove koji su suđeni jedno drugom crvenom niti koja je nevidljiva očima smrtnika. Legenda kaže da ništa ne može razdvojiti osobe koje je Ju Lao zavezao.

Hator

Hator
Foto: littlethings.com
Hator je boginja ljubavi, radosti i majčinstva, u drevnom Egiptu. Često je prizivana da pomogne ženama pri porođaju. Poznata je njena povezanost sa kravama, pa se često predstavlja sa rogovima i tirkiznom ogrlicom.

Albina

Albina
Foto: littlethings.com
Pre Rimljana, Apeninsko poluostrvo bilo je dom Etruraca, naroda čija nam kultura po mnogo čemu ostaje misterija, ali koji su gajili duboku duhovnost. Njihova boginja ljubavi, Albina, poznata je i kao božanstvo zore. Ona štiti zlosrećne ljubavnike i povezuje se sa velikim, belim snegom.

Parvati

Parvati
Foto: littlethings.com
Parvati je hindu boginja ljubavi, plodnosti i posvećenosti. Kao i ostala hindu božanstva ona može uzimati različita obličja koja predstavljaju različite stvari. Ona je ženska dvojnica Šive i mnoge priče opisuju nesuglasice između njih. Takođe, ona poseduje papagaja koji simbolizuje ljubavno cvrkutanje i lepe utiske.

Inana

Inana
Foto: littlethings.com
Dok su mnogi bogovi ljubavi blagi, ova moćna sumerska boginja je malo drugačija. To je zato što je ona pored toga što je boginja ljubavi i plodnosti takođe i boginja rata. Legende opisuju kako Inana poseduje mnogo ljubavnika, a sumerski kralj je ceremonijalno venčavan sa njom kako bi obezbedio napredak. Međutim, opisuju je i kao ratobornu boginju koja se ne ophodi baš najlepše prema svojim partnerima.

Erzuli Freda i Erzuli Dantor

Erzuli Freda i Erzuli Dantor
Foto: littlethings.com
U vuduu, Erzuliji su porodica ženskih duhova koji se manifestuju na mnogobrojne načine. Najpoznatiji su Erzuli Dantor(levo) i Erzuli Freda(desno). Freda je zaštitnica ljubavi koja obožava nakit, može biti malo tašta, ali je poznata i po svojoj saosećajnosti. Dantor je zaštitnca žena i dece i sveti se onima koji bi da ih povrede. Ona je takođe zaštitnica lezbejki.

Živa

Živa
Foto: littlethings.com
Živa je slovenska boginja plodnosti, ali njeno ime simboliše i samo postojanje, pa je ona takođe boginja života. Predstavlja se sa lišćem koje joj raste iz glave, a vrlo često i sa dva glavna useva ‒ jabukama i grožđem.
Image source: littlethings.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email