None
8 0 1 0

SAMI STE KRIVI ŠTO AUTO PUNO TROŠI: Evo kako da smanjite potrošnju i sačuvate novac

Podeli
Auto
Jasna S.
Auto
Sep 11, 2017

Redovna upotreba automobila dovodi i do povećane potrošnje goriva, a samim tim i smanjenja vašeg kućnog budžeta. Takođe, postoji direktna veza između kilometraže koju prelazite i učestalosti servisa automobila. Zato vam mi otkrivamo trikove koji će vam pomoći da smanjite ne samo novčana sredstva koja dajete za gorivo, već ćete uštedeti i novac koji dajete na majstore i servis automobila.

1. Ne pritiskajte papučicu za gas do metala

Ne pritiskajte papučicu za gas do metala
Foto: brightside.me
Česti viđamo na putevima vozače koji vole da naglo ubrzaju. Međutim, na časovima vožnje smo učili i da kočenje i ubrzavanje treba biti glatko, jer ćemo na taj način smanjiti potrošnju goriva. Kada naglo ubrzate, automobil povećava potrošnju energije, što dovodi i do povećane potrošnje goriva.

2. Koristite tempomat na autoputu

Koristite tempomat na autoputu
Foto: brightside.me
Vaše vozilo će trošiti mnogo manje goriva ako pratite ograničenje brzine i koristite tempomat na putevima na kojima postoji konstantno ograničenje brzine.

3. Radite na vreme servis automobila

Radite na vreme servis automobila
Foto: brightside.me
Promenite filter za ulje i ulje na svakih 7.000 kilometara. Ne zaboravite da zamenite i svećice i filter za vazduh. da biste izbegli dodatne troškove, uradite to na vreme. U suprotom, može doći do kvara motora, a takva popravka je veoma skupa.

4. Isključite klimu

Isključite klimu
Foto: brightside.me
U ovom slučaju, svako mora da odluči za sebe: da li vam je važnija udobnost ili ekonomično trošenje goriva? Sa uključenom klimom, potrošnja goriva se povećava za 15% u proseku. Drugi elektronski uređaju ne jedu toliko gorivo. Stoga, ako isključite klimu, uštedećete otprilike 3 litra goriva na 150 kilometara.

5. Učinite rutu logistički efikasnom

Učinite rutu logistički efikasnom
Foto: brightside.me
Ako efikasno isplanirate put, uštedećete na troškovima za gas, naročito tokom zimskih meseci. Hladan motor troši više goriva prvih nekoliko kilometara, pa pokušajte da iskombinujete sve dnevne rute u jedno veliko putovanje, da ne biste morali više puta dnevno da zagrevate motor.

6. Ne vozite kada pada kiša

Ne vozite kada pada kiša
Foto: brightside.me
Kada pada kiša, postoji veliki rizik od nesreće. Osim toga, povećava se i potrošnja goriva. u suvim danima, vozilo troši dosta energije kada ubrzavamo da bi se nosilo sa otporom vetra. U kišnim danima, otpornost vode na putu je još veća.

7. Kontrolišite pritisak u gumama

Kontrolišite pritisak u gumama
Foto: brightside.me
Kao prvo, ispravno napumpane gume obezbeđuju opimalno kočenje. Kao drugo, ako su gume napumpane za manje od 0,1 bara, to može da poveća potrošnju goriva za 2-3%. Zato je važno pratiti nivo pritiska u gumama i držati ga u skladu sa preporučenim nivoom, naročito tokom hladnog vremena.

8. Uklonite nepotrebni teret

Uklonite nepotrebni teret
Foto: brightside.me
Neki vozači vole da nose sve u automobilu, bez obzira na to da li im je potrebno ili nije. Bolje je da oslobodite prtljažnik i nosite samo potrebne stvari, kao što su rezervna guma, dizalica i ključ za odvrtanje.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email