None
7 0 1 0

7 loših navika vozača koje oštećuju auto i prazne novčanik

Podeli
Auto
Sashka M.
Auto
Aug 17, 2017

Što duže vozite automobil, više vozačkih navika usvajate. Nažalost, nisu sve te navike dobre. Štaviše, što ste iskusniji, teže vam je da ih promeniti. Mi smo rešili da sastavimo listu ne tako mudrih navika u vožnji. Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći da izbegnete opasn situacije i nepotrebne troškove, kao i da produžite životni vek svom automobilu.

1. Držite ruku na menjaču

Držite ruku na menjaču
Foto: brightside.me
Mnogo ljudi ima naviku da drži ruku na menjaču dok vozi. Ovo ne bi trebalo raditi iz više razloga, a najočigledniji je taj što morate da držite obe ruke na volanu. Drugi štetan efekat jeste da i mali, ali konstantan pritisak na menjač, gura polugu menjača i dovodi do pomeranja zupčanika, što kasnije dovodi do problema sa menjanjem brizina.

2. Sipate gorivo samo kada je rezervoar skoro prazan

Sipate gorivo samo kada je rezervoar skoro prazan
Foto: brightside.me
Kada auto nije u upotrebi, mehaničke nečistoće se skupljaju u rezervoaru za gorivo i talože na njegovom dnu. Prljavšina ulazi u pumpu za gorivo i filtere i izaziva njihovo oštećenje. Tokom zimskih meseci, napunite rezervoar bar do pola, da biste izbegli stvaranje velike količine kondenzata. Pri niskim temperaturama u kojima voda mrzne, njeno prisustvo u rezervoaru može da dovede do njegove deformacije i drugih problema.

3. Često kočenje

Često kočenje
Foto: brightside.me
"Držite distancu i stopite se sa saobraćajem." Ovo je ono što vas uče na časovima vožnje. Ako često nepotrebno pritiskate kočicu, bolje je da strane imate veću sumu novca za redovno menjanje kočionih diskova i pločica. Da biste izbegli neprijatne nesreće, neodložno menjajte crevo kočnice i vodite računa o količini tečnosti za kočnice.

4. Ignorišete sumnjive zvukove

Ignorišete sumnjive zvukove
Foto: brightside.me
Škripanje i drugi neobični zvukovi mogu da ukazuju na kvar. Mnogi vozači su skloni da ignorišu ove zvuke, pa im se kao rezultat, automobil pokvari na sred puta. Ako vaš automobil emituje neprirodne zvuke, uradite dijagnostiku da biste otkrili i rešili problem.

5. Zanemaruju rucnu kočnicu

Zanemaruju rucnu kočnicu
Foto: brightside.me
Kada parkirate automobil sa automatskim menjačem na nagibu, celo opterećenje je na spoljnim zupčanicima menjača. Da biste se uspešno parkirali na kosini, držite nožnu kočnicu i prebacite menjač u "parking" položaj. Onda povucite ručnu kočnicu i tada polako pustite kočnicu.

6. Ne zagrevate motor sa velikim brojem obrtaja

Ne zagrevate motor sa velikim brojem obrtaja
Foto: brightside.me
Većini modernih automobila nije potrebno zagrevanje motora. Ipak, vredi zapamtiti da dok lampica ne pokaže radnu temperaturu, ne treba pokretati motor sa više od 2000 obrtaja. Pri niskim temperaturama, preporučuje se da motor radi 1-2 minuta pre nego što pokrenete auto.

7. Držite stopalo na kočnici dok vozite nizbrdo

Držite stopalo na kočnici dok vozite nizbrdo
Foto: brightside.me
Mnogi vozači drže stopalo na kočnici dok voze nizbrdo da bi mogli da je pritisnu u svakom momentu. Ovo dovodi do pregrevanja kočionog sistema i habanja diskova i pločica. Ispravno je prebaciti automobil u manju brzinu i pokrenuti motorno kočenje.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email